Hlavní obsah

Obhájce Koženého: Viktor již není uprchlý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obhájce Martin Korbař, jenž byl před českými úřady přidělen Viktoru Koženému, požádá státní zastupitelství a policii, aby přestali jeho klienta stíhat jako uprchlého. Kožený byl ve středu zatčen na základě amerického zatykače na Bahamách, kde několik let pobýval.

Článek

Spolu s českým podnikatelem čelí obžalobě u newyorského soudu z úplatkářství v Ázerbajdžánu dva američtí komplicové. Společně nyní čekají v bahamské cele na rozhodnutí o uvalení vazby.

"Podle mého názoru, když je omezen na svobodě, nemůže být stíhán jako uprchlý, jeho pobyt je znám," soudí český právní zástupce Koženého Korbař. České státní orgány zřejmě počkají, dokud nebude český miliardář vydán do Spojených států amerických.

Pokud bude do USA vydán, české státní zastupitelství by zřejmě přeložilo Koženého české obvinění do angličtiny a poslalo by ho americké straně se žádostí, aby jej Koženému přečetla.

Bahamské ostrovy na české výzvy nereagovaly

V České republice je Kožený stíhán jako uprchlý spolu s bývalým šéfem představenstva Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Borisem Vostrým, který nyní žije na Belize, za to, že v letech 1995 až 1997 tunelovali majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě asi 11,5 miliardy korun. Poškodili tím holding, který následně skončil v likvidaci.

Česká justice žádá již dva roky Bahamské ostrovy, které nemají s Českem diplomatické styky ani smlouvu o právní pomoci, o vydání Koženého. Nejvyšší státní zastupitelství ČR totiž zjistilo, že Velká Británie uzavřela s Československem v roce 1926 smlouvu o vydávání zločinců, kterou byly vázány také všechny britské kolonie, tedy i Bahamské ostrovy.

Kožený se nicméně dosud českým orgánům činným v trestním řízení úspěšně vyhýbal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám