Hlavní obsah

Předčasné volby by uvítala třetina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předčasné volby, jejichž téma v uplynulých dnech otevřel premiér Jiří Paroubek (ČSSD), by uvítala necelá třetina Čechů. Naopak 68 procent lidí je proti. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který pro Českou televizi zpracovala společnost STEM.

Článek

Na dotaz, zda by měli sestavovat příští vládu opět sociální demokraté, odpovědělo kladně 44 procent, zbytek měl opačný názor. V případě opozičních občanských demokratů tuto možnost podpořilo 46 procent respondentů.

ODS v průzkumu výrazně podpořili mladší voliči a lidé s vyšším vzděláním. ČSSD naopak senioři a voliči s nižším vzděláním, uvedla televize. Ředitel STEM Jan Hartl ČT řekl, že jej výsledek průzkumu nepřekvapil. "Dlouhodobě platí, že předčasné volby nejsou populární, veřejnost je vnímá jako východisko z nouze," uvedl.

Premiér začal mluvit o dřívějším termínu voleb kvůli lidovcům, které obvinil z čím dál silnějšího příklonu k ODS. Občanští demokraté poté premiéra vyzvali, aby podal demisi, a umožnil tím volby do sněmovny ještě letos, což ale Paroubek odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám