Hlavní obsah

Komunisté Paroubkovi zastoupili ve Sněmovně lidovce

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Avizovaný odchod Miroslava Grebeníčka z čela KSČM a také pondělní večerní schůzka premiéra Jiřího Paroubka přinesla v úterý soc. dem. plody. Včera totiž právě komunisté pomohli soc. dem. zablokovat ve Sněmovně zřízení vyšetřovací komise ke kauze Unipetrol, kterou chtěla proti vůli ČSSD prosadit ODS.

Článek

Přitom právě šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik krátce po vypuknutí kauzy hovořil o potřebě zřídit takovou komisi. Včera však obrátil. "Jsem přesvědčen, že skutečně musejí prvně konat orgány činné v trestním řízení, a nechme je tedy konat," uvedl Kováčik. Přiznal, že jeho klub chtěl navrhnout zřízení komise, avšak této iniciativy se po čtrnácti dnech chopil šéf občanských demokratů Topolánek, takže členové KSČM budou nejednotní.

Ze 37 přítomných komunistických poslanců pak zvedlo ruku pro návrh ODS jen 19 členů, ostatní byli proti nebo se zdrželi. ODS tak chyběly tři hlasy. Nic na tom nezměnila ani podpora lidovců.

"Kolik bylo včera na stole v českých?" dotázal se poté šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý v narážce na pondělní schůzku předáků soc. dem. a KSČM. "To je asi stejné, jako kdybych já řekl, že tady bylo něco v českých ve vztahu k lidovcům ze strany ODS," ohradil se v kuloáru Paroubek.

Hlasování o komisi bylo v jednom dni již druhým případem, kdy soc. dem. vsadila na komunisty, kteří mohou dodat hlasy místo vládních lidovců. Dopoledne totiž zkrachovalo koaliční jednání o návrhu Zákoníku práce. Paroubek na to uvedl, že podporu hledá v koalici, ale dodal, že "všechno má své meze", a nevyloučil hlasování s komunisty.

Kalousek: Je to zpráva voličům

To se nelíbí zejména lidovcům, jejich šéf Miroslav Kalousek to označil za "zprávu voličům".

Podle informovaných zdrojů soc. dem. spoléhá na KSČM, která by mohla pomoci prosadit zákony, jež nechrání tzv. protikomunistická pojistka. Ta podle koaliční smlouvy vyjmenovává klíčové zákony, zejména daňové, které by měly projít hlasy všech koaličních poslanců.

Řeč o tom byla i na pondělní schůzce Paroubka s Grebeníčkem. Premiér ale popřel, že by se při ní dohodli na obchodu týkajícího se podpory Zákoníku práce výměnou za hlasy pro návrh KSČM na plošná majetková přiznání nad 10 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám