Hlavní obsah

Zeman: Paroubka podpořím ve volbách rád

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vládní zámek v Kolodějích přijel v neděli za premiérem Jiřím Paroubkem bývalý předseda vlády Miloš Zeman. Debatovali na chatě v kolodějské oboře. Paroubek pil černý čaj a Zeman dal přednost plzeňskému pivu. Společně pak odpovídali na otázky Práva.

Článek

Co říkáte ohlášenému odchodu Miroslava Grebeníčka z čela KSČM?

Miloš Zeman: To je interní věc komunistické strany a já jsem se nikdy nevyjadřoval k tomu, jaké funkcionáře by měly mít jiné politické strany. Pravda je, že jsem se často vyjadřoval k tomu, jaké funkcionáře by měla mít moje vlastní strana.

Znamenal by případný nástup Vojtěcha Filipa užší spolupráci ČSSD s KSČM?

Jiří Paroubek: Tady nezáleží na osobách, které budou ve vedení komunistické strany, ale na tom, jakou politiku dělají. Řekl jsem i podmínky, za jakých si umím jednou představit spolupráci s komunisty, někdy za těch pět, devět let. Myslím si, že ty podmínky jsou všeobecně známy.

Nevznikla by menšinová vláda ČSSD s podporou komunistů už po volbách 2006?

Paroubek: Já bych to takhle neviděl. Menšinová vláda je jedna z variant, o které bych silně uvažoval, pokud by sociální demokracie volby vyhrála. Umím si představit, že by pak bylo možné se s menšinovou vládou ucházet o podporu napříč politickým spektrem včetně komunistické strany. Naše vláda by měla levicový program, takže by ta podpora byla spíše v levé části politického spektra než v pravé.

Váš exministr Jaroslav Palas chce, aby Stanislav Gross odešel z čela ČSSD. Trváte na tom i vy?

Zeman: Každý názor máme posuzovat nikoli podle toho, kdo ho vyslovuje, ale podle toho, co ten názor obsahuje. Z tohoto důvodu bych odhlédl od autorství tohoto názoru, který ostatně v soc. dem.není ojedinělý. Myslím si, že je k tomu zapotřebí přistupovat s chladnou hlavou, bez emocí, a položit si velmi jednoduchou a pragmatickou otázku - zda Stanislav Gross, ať už jako kandidát na poslance nebo jako předseda soc. dem. této straně prospívá, nebo škodí. Na to každý odpovídá individuálně. Moje odpověď je sice negativní, ale já budu respektovat názor členské základny, a zejména členské základy středočeského kraje, kde se Stanislav Gross zřejmě bude ucházet o funkci volebního lídra. Jak členové rozhodnou, tak bude.

Paroubek: S velkou pravděpodobností povedu jako lídr soc. dem. do voleb a mým úkolem je stmelovat lidi. V tuhle chvíli si neumím představit, že by někdo pokračoval v útocích na předsedu ČSSD, kterým je Stanislav Gross. Nemyslím si, že to bylo od Jaroslava Palase šťastné. Jakmile by totiž Stanislav Gross odstoupil ze stranických funkcí, otevírala by se cesta k mimořádnému sjezdu. Jestli něco před volbami nechci, tak je to mimořádný sjezd.

Dokážete si na Vysočině představit Františka Bublana jako krajského lídra?

Zeman: Můj subjektivní názor jako řadového člena ČSSD je, že optimálním krajským lídrem ,sociny' by byl nejzkušenější soc. dem. poslanec českého parlamentu, a tím je podle mého názoru Zdeněk Jičínský. Znovu opakuji, je to můj subjektivní názor a platí totéž, co jsem řekl v případě středních Čech, že o tom musí rozhodnout členové soc. dem. na Vysočině.

Jaké lídry podpoříte? Pojedete za premiérem Paroubkem na Ústecko?

Zeman: Už na setkání s panem premiérem v Jizerských horách jsem řekl, že moje podpora bude selektivní, ale pokud se ptáte na podporu osoby Jiřího Paroubka, bez ohledu na to, jakou funkci bude zastávat, rád ho podpořím.

Podpoříte Bohuslava Sobotku nebo Zdeňka Škromacha na jižní Moravě?

Zeman: Škromach ano, Sobotka ne.

A Martina Jahna v Praze proti Mirku Topolánkovi?

Zeman: Osobně se domnívám, že Martin Jahn je na můj vkus příliš pravicový ekonom. My, keynesiánci, nemáme rádi monetaristy. (smích)

Paroubek: Nemám pocit, že pan Jahn je vyslovený monetarista, spíš bych ho charakterizoval jako mladého keynesiánce.

Co říkáte kauze Unipetrol? Věříte, že šlo o korupci?

Paroubek: Nevím, proč se teď v kauze Unipetrol hovoří o nějaké korupci. Spojovat privatizaci, která proběhla před rokem a půl, s nějakou korupcí, je nesmysl.

Zeman: Já si počkám na výsledky objektivního vyšetřování, které, pokud vím, probíhá nejen u nás, ale i v Polsku.

Paroubek: Pokud jde o vyšetřování, tak moji součinnost jako předsedy vlády může každý očekávat. Jakmile se objevilo byť podezření na korupci, okamžitě jsem jednal a vyhodil jsem svého šéfa sekretariátu (Doležela).

Znáte z Vysočiny Zdeňka Doležela? Co si o něm myslíte?

Zeman: Lidi vždycky hodnotím podle výsledků jejich práce. Zdeněk Doležel kdysi kandidoval za Velké Meziříčí v komunálních volbách. Byly to mimořádné volby, takže předsednictvo vyjelo do Velkého Meziříčí na mimořádné zasedání, rozjeli jsme se na různé mítinky a podpořili jsme kandidátku soc. dem. vedenou Doleželem. Pak jsem se účastnil mítinku ve Velkém Meziříčí, kde měl Doležel hlavní projev, a musím říci, že něco tak - abych si půjčil termín od jiného klasika - prázdného a falešného jsem v životě neslyšel. A také ta kandidátka v době, kdy ČSSD jako celek měla asi třicet procent preferencí, dostala kvůli nízké kvalitě tamního volebního lídra asi deset procent. Výrazně propadla. Z toho jsem vyvodil závěr, že Zdeněk Doležel není pro soc. dem. perspektivní. Pak mě překvapil Stanislav Gross, když si ho vzal jako personálního šéfa na ministerstva vnitra, ale opakuji, já hodnotím lidi podle měřitelných výsledků a to bezesporu je výsledek v těch komunálních volbách.

Paroubek: Zdeněk Doležel byl asi největším zklamáním za těch necelých pět měsíců, co jsem ve funkci premiéra. Nejen tím, že se scházel s lidmi jako je Jacek Spyra, což je člověk, podle mého názoru na okraji společnosti. Tomu nasvědčuje i způsob vyjadřování, který jsem slyšel na kazetě. To mě přesvědčilo o tom, že Zdeněk Doležel nemůže být šéfem mého sekretariátu. Poté, co odešel, jsem se, bohužel, dozvěděl i řadu dalších pro mě nepřijatelných věcí, a musím říct, že tohoto člověka jsem tam neměl držet tři měsíce a že to byla chyba. To, jakým způsobem jsem s ním skončil, ukazuje, jak se budu v rámci soc. dem. chovat ke všem lidem, kteří projeví jakékoli klientelistické sklony, a to bez ohledu na jejich pozici. Koneckonců, řekl jsem to i ministrům.

Kdyby ÚVV soc. dem. rozhodl, že Josef Hojdar není členem ČSSD, nedoporučíte mu vstup k Nezávislým demokratům Vladimíra Železného? (Jejich místopředsedkyní je dřívější Zemanova pravá ruka Jana Volfová).

Zeman: (smích) Nedávno jsem si přečetl program Nezávislých demokratů a zjistil jsem, že je s jediným výrazným rozdílem prakticky totožný s programem Modré šance ODS. Ten jediný výrazný program spočívá v tom, že v programu Nezávislých demokratů se zdůrazňuje právo řidičů vypít před jízdou sklenku vína nebo půllitr piva, což pokládám za signifikantní. Nedovedu si představit, že by Josef Hojdar měl vstoupit z levicové strany do pravicové a doufám, jako řadový člen soc. dem., že ÚVV jeho vyloučení zruší, protože je bezesporu hospodářský odborník, které potřebujeme.

Paroubek: S Josefem Hojdarem spolupracuji ve Sněmovně běžně, trvale, pravidelně se scházíme. Z jeho názorů v hospodářské oblasti do značné míry vycházím při posuzování některých věcí. Tenhle spor v rámci organizace, kde by měl Josef Hojdar fungovat jako volební lídr, mě mrzí. Předpokládám, že revizní komise a následně ÚVV tuhle záležitost uzavře a já to budu respektovat.

Pane Zemane, několikrát jste s velkou chutí zdůraznil, že jste řadový člen ČSSD. Vy si v tom libujete! Je vám opravdu dobře?

Zeman: Mně je dobře, protože teď prožívám patrně nejšťastnější období svého života. Já jsem v podstatě líný člověk a lenoši někdy usilovně pracují jen proto, aby později mohli odpočívat. A teď, jak byl na Vysočině krásný podzim, trávil jsem den co den vyjížďkami na kole do lesů s knížkou, kusem salámu, chlebem a jablkem. Myslím si, že Jiří Paroubek absolvuje nikoli deset měsíců, ale jak doufám, minimálně další čtyři roky premiérování, takže pochopí, že poté, co člověk vykoná svoji práci a má za sebou dílo, na které může být hrdý - neříkám pyšný, ale hrdý - tak pak už má právo nepracovat jenom pro druhé, ale udělat také něco pro sebe. Každý člověk má právo na své koníčky a já mám tu výhodu, že například dobrých knih k přečtení není nikdy dost. I když je venku ošklivo, můžu si číst a doplňovat mezery ve vzdělání. Je mi moc dobře.

Reklama

Výběr článků

Načítám