Hlavní obsah

Na pražském Jižním Městě proti sobě stáli anarchisté a skinheadi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba stovka anarchistů, kteří protestovali proti pouličnímu násilí páchanému příslušníky neonacistických skupin, a asi čtyřicet skinheadů se dnes proti sobě postavili na pražském Jižním Městě. Policejním těžkooděncům se ale mezi oběma znesvářenými skupinami podařilo udržovat odstup, a akce se tak nakonec obešla bez incidentů.

Článek

Anarchisté se sešli okolo 14:00 před stanicí metra Chodov. Po krátkém projevu, který vyzýval ke sjednocení v odporu proti fašistickým hrozbám, se účastníci vydali na protestní pochod sídlištěm.

Nejvíce starostí měl kordon těžkooděnců na mostě přes magistrálu a v ulici Květnového vítězství, kde se do té doby dvacetičlenná skupina skinů zdvojnásobila. Poblíž stanice metra Háje pak organizátoři protest zhruba v 16:00 ukončili. Kvůli obavám z případných útoků se demonstranti nerozešli, ale za policejní asistence odjeli společně metrem. "Akce skončila bez incidentu, nikdo nemusel být předveden," řekla Eva Miklíková z pražské policejní správy.

Podle pořadatelů na Jižním Městě přibývá násilných trestných činů, jejichž pachateli jsou příslušníci neonacistických hnutí. "Každý víkend je to asi pět přepadení, jejichž následky si vyžádají lékařské ošetření," řekl ČTK a Českému rozhlasu jeden z demonstrantů.

Akce kvůli volnu nevyvolala odezvu veřejnosti

Podle něj je třeba podobnému nebezpečí čelit všemi dostupnými prostředky a nevyhýbat se ani použití síly. Anarchisté, kteří si na dnešní demonstraci většinou maskovali tvář šátky a kuklami, během pochodu skandovali heslo "Proti fašismu - proti rasismu". Někteří z nich nesli i transparenty s nápisy jako "Fašismus je jedna z tváří kapitalismu" či "Začíná to vlastenectvím, končí holokaustem".

Protože velká část obyvatel Jižního Města využila prodlouženého volna a odcestovala na velikonoční svátky mimo své domovy, protestní akce nevyvolala příliš velkou odezvu veřejnosti. Výjimkou byly dvě důchodkyně slunící se na lavičce či starší muž, který na poloprázdném parkovišti opravoval svou škodovku. Protestnímu pochodu ale věnovali jen několik pohledů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám