Hlavní obsah

STEM: největším eurooptimistou je Havel, pesimistou Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Největším eurooptimistou na české politické scéně je podle občanů bývalý prezident Václav Havel, naopak největším europesimistou je současná hlava státu Václav Klaus. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Havla za eurooptimistu označilo 55 procent respondentů červencového výzkumu. Ještě více lidí má jasno o postojích Klause. Skeptik je podle 65 procent lidí.

Článek

Z průzkumu je patrné, jak mají lidé pohled na Evropksou unii spojen s politickýmui stranami. Eurooptimista rovná se sociální demokrat, europesimista je člen ODS.

Za eurooptimisty lidé nejčastěji považují předsedu ČSSD Stanislava Grosse, premiéra Jiřího Paroubka a evropského komisaře Vladimíra Špidlu. Euroskeptikem nazvali lidé kromě Klause také šéfa ODS Mirka Topolánka a šéfa KSČM Miroslava Grebeníčka.

Zajímavé ale je, že v postojích občanů jsou preference úplně opačné, eurooptimisté jsou většinou příznivci ODS a eurospektiky levicově smýšlející lidé a také ti, co se neúčastní voleb.

Mladší jsou optimističtější

Čelní politici z dalších stran jsou pro občany z tohoto hlediska většinou nečitelní, lidé buď nevědí, jak je zařadit, nebo jim přisuzují eurorealismus. Mezi eurorealisty nejčastěji řadili lidoveckého šéfa Miroslava Kalouska (37 procent lidí).

Sami sebe lidé nejčastěji považují za eurorealisty, vyslovila se tak polovina populace. Za euroskeptika se považuje asi třetina lidí, pouhá pětina se prohlásila za eurooptimistu. Podíl deklarovaných euroskeptiků narůstá s věkem.

Zatímco mezi lidmi od 18 do 29 let se za euroskeptika a eurooptimistu označila téměř stejně velká část lidí (26 procent, respektive 25 procent), mezi lidmi nad 60 let je eurooptimistů jen 15 procent, euroskeptiků naopak 41 procent. Podíl euroskeptiků klesá také se zvyšujícím se vzděláním.

Reklama

Výběr článků

Načítám