Hlavní obsah

Pro opozici je Jandák přijatelný, dokonce jej chválí

– ČESKÁ REPUBLIKA

Herec Vítězslav Jandák, kterého včera premiér Jiří Paroubek navrhl na ministra kultury, je přijatelný nejen pro koaliční strany, ale i pro opozici. Někteří představitelé ODS jej v souvislosti se zlínským festivalem dětských filmů dokonce chválí.

Článek

Výkonná rada ODS nicméně v pondělí hledání nástupce Pavla Dostála označila za "frašku". "ODS vyjadřuje údiv nad bezradností, s jakou řeší předseda vlády výběr nového ministra kultury," uvádí se v usnesení. Ministr musí sloužit všem a ne jen jedné profesní skupině, zdůraznila výkonná rada s narážkou na nedávné premiérovo setkání s umělci.

Šéfka kulturního podvýboru Sněmovny Kateřina Dostálová (ODS) ale Jandáka pochválila. Osobně ho zná jako ředitele zlínského festivalu, který podle ní zvládá "skvěle". "Jsem zvědavá, jak si poradí s deseti měsíci, které jsou před ním, protože je to především o rozpočtu, ale jako organizátora ho znám jako opravdu dobrého, protože zlínský festival pozvedl on," soudí Dostálová.

Stínová ministryně kultury Miroslava Němcová si počká až na Jandákovy kroky na ministerstvu.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš zná Jandáka z pražského zastupitelstva a tvrdí, že jde o nekonfliktního člověka, který umí jednat napříč politickým spektrem. "Má elementární zkušenosti jak z politického provozu, tak i z řízení například dětského filmového festivalu," řekl Právu.

Koalice o Jandákovi věděla

Jandáka podle svých slov dlouhá léta zná také šéf lidovců Miroslav Kalousek. "Jsem přesvědčen, že tu funkci zvládne a mám k němu důvěru," řekl Právu.

Předseda US-DEU Pavel Němec potvrdil, že byli koaliční partneři o Paroubkovu záměru předem informováni. Na Jandákovu adresu pouze uvedl, že teprve čas ukáže, jakým bude ministrem. "Nám jde o to, aby byl dobrým členem vlády a choval se kolegiálně," dodal Němec.

Ačkoli oslovení členové ČSSD převážně nemají k Jandákovi vážnější výhrady, autoritu zesnulého Pavla Dostála podle nich vyvážit nemůže. "Mým favoritem byl Vítězslav Jandák. Ale samozřejmě kdokoli, kdo nastoupí, a je jedno, jestli je to Petr nebo Pavel, bude srovnáván s Pavlem Dostálem. Bude to mít o to obtížnější," sdělila Právu poslankyně Anna Čurdová (ČSSD).

Anketa

Považujete Vítězslava Jandáka za nejlepšího z trojice kandidátů na ministra kultury?
Ano
27,7 %
Ne, Jiří Srstka by byl lepší
70 %
Ne, Vladimír Darjanin by byl lepší
2,3 %
Celkem hlasovalo 1616 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám