Hlavní obsah

Železný chce po příštích volbách do vlády

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropský poslanec Vladimír Železný se v sobotu stal předsedou nové strany Nezávislí demokraté, která svůj program staví na obhajobě českých národních zájmů a ve volbách do Sněmovny v červnu příštího roku chce do vládní koalice.

Článek

V hlasování Železný dostal od delegátů 65 ze 67 hlasů. Na ustavujícím sněmu v pražském karlínském hotelu Beseda Bonsai bylo představeno i sedm místopředsedů včetně bývalé soc. dem. poslankyně a někdejší pravé ruky Miloše Zemana Jany Volfové a bývalého mluvčího ODS a exstarosty Prahy 8 Václava Musílka. "Máme zmapované okruhy problémů, které byly z politiky vytěsněny, ale občany zajímají," uvedl bývalý generální ředitel TV Nova Vladimír Železný.

"A také jsme platformou pro osobnosti, které jsou rozptýleny v malých politických stranách, a proto je není slyšet," dodal Železný, který čelí obvinění z poškozování věřitele a krácení daní.

Evropský parlament má na podzim rozhodnout o tom, zda Železného zbaví imunity. Kdyby europoslanec uspěl ve volbách v Česku, pravděpodobně by se ale podle svých slov mandátu ve Sněmovně vzdal a zůstal v europarlamentu.

Součástí programu Železného strany je obnovení okresů, právo majitele vystřelit na lupiče, obrana před "islamizací Evropy" či podpora domácích vinařů a zemědělců. Strana chce povolit i malé množství alkoholu za volantem a odmítá "vylučování kuřáků z civilizované společnosti, jejich ponižování a šikanování". Právě Železný je hlavním autorem programu.

Nezávislí demokraté mají momentálně asi 500 členů. Železný byl do europarlamentu zvolen na kandidátce hnutí Nezávislí. Byl ale s mnoha dalšími z uskupení vyloučen a teď vede s hnutím soudní spor.

Železný je známý jako pravicový politik. ODS však nemá obavy, že by jí ubral voliče. "Různé strany napravo od středu tady existovaly, vznikaly, vznikají a vznikat budou. ODS je a nadále bude nejsilnější pravicovou stranou v Česku," řekl v neděli Právu první místopředseda občanských demokratů Petr Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám