Hlavní obsah

Rozhlasové a televizní poplatky míří k prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři se na svém pátečním jednání rozhodli, že se nebudou zabývat návrhem zákona o rozhlasových a televizních poplatích. Což v podstatě znamená jakoby ji schválili a norma tak automaticky putuje na stůl prezidenta republiky Václava Klause.

Článek

Návrh zákona počítá s tím, že se zvýši jak televizní, tak i rozhlasové poplatky. Za televizi dosud lidé platí 75 korun. Ode dne účinnosti pak vzrostou na 100 korun, v roce 2007 na 120 Kč a o rok později na 135 korun. Za rozhlas by lidé měli místo nynějších 37 korun platit 45 Kč.

Norma má platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, což by podle člena ústavně-právního výboru Senátu Ladislava Macáka (ČSSD) mohlo být někdy na přelomu září a října. Kdyby ale prezident novelu nepodepsal, musela by se jí znovu zabývat Sněmovna, a účinnost by se tedy opět posunula. Poplatky nerostly od roku 1997.

Kromě jejich zvýšení předloha počítá s tím, že Česká televize (ČT) postupně omezí reklamu. V roce 2008 by pak měla na veřejnoprávní obrazovce zbýt jen reklama svázaná se sportovními či kulturními akcemi. Právě omezení reklamy bylo jedním z nejspornějších bodů. Odpůrci tohoto kroku tvrdí, že asi miliardu korun uvolněnou útlumem reklamy v ČT převezmou Nova a Prima, což bude podle kritiků deformovat reklamní trh a zdraží to reklamu.

ČT rozhodnutí vítá

Rozhodnutí senátorů přivítala i Česká televize. Podle veřejnoprávního média je to významný krok směrem k řádnému pozemnímu digitálnímu televiznímu vysílání v České republice.

"Pokud rozhodnutí poslanců a senátorů schválí prezident republiky, použije Česká televize získané finanční prostředky nejen na přípravu digitalizace vysílání, ale také na výrobu nových původních pořadů, a to zejména dramatických, vzdělávacích, dokumentárních a pořadů pro děti a mládež, které tvoří pilíř její tvorby. Bude také investovat do rozvoje technického a technologického," reagoval generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Anketa

Podporujete zvýšení poplatků?
Ano
4,3 %
Ne
77 %
Nemám televizi
10,8 %
Nemám rádio
2,9 %
Nemám televizi, ani rádio
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 830 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám