Hlavní obsah

Otec čtyř dětí drží hladovku kvůli korupci

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLASLAV

Je to blázen nebo zarputilý bojovník za svou pravdu a spravedlnost? Těžko říci, ale devětačtyřicetiletý Dušan Láznička se rozhodl žít napůl v ilegalitě a navíc o hladu. Od 20. července drží hladovku. Za tu dobu zhubnul 11 kilogramů. Trochu shrbený, pohublý proti minulosti, ale dál působí vyrovnaně a odhodlaně.

Článek

"Kde s rodinou bydlíme, ví teď jen dva lidé - právník, který nám bydlení zprostředkoval, a vy," řekl Láznička Právu. Chce zůstat v půdním bytě na Mladoboleslavsku tajně z obavy, že se jeho soupeř bude chtít pomstít na dětech a ženě.

Proč tohle všechno vzniklo? Před několika lety si s rodinou pronajal byt a malý obchod v Bakově nad Jizerou. Jenomže bytný po čase vyrukoval s tím, že mu rodina dluží na nájmu, hned přivezl výpověď, kterou Lázničkovi odmítli. A za další dva dny odpojil v domě elektriku, vodu a plyn. Nájem pak postupně zvyšoval.

"Nejdřív jsme platili 12 tisíc měsíčně, pak až 17 tisíc. Dluhy tam ale nebyly, nikdy nám to věrohodně nedoložil. Přesto na nás za další dva měsíce vlítnul se svými třemi syny a třemi ozbrojenými členy soukromé ochranky a chtěl nás vystěhovat. Všechno zboží z obchodu vyházeli na dvůr, krám zavřeli a zamkli. Bylo to napadení, omezení osobní svobody a spousta dalších paragrafů, jenomže nikdo s tím nic neudělal," zlobí se otec čtyř dětí.

"Na vypnutí vody a energie ani vystěhování neměl majitel domu právo, je to neoprávněný zásah do osobních práv, což také potvrdil soud," řekl Právu Stanislav Křeček, předseda sdružení nájemníků. Podle usnesení mladoboleslavského soudu musel majitel domu přívody obnovit, jinak by mu hrozilo stíhání pro trestný čin neoprávněného zásahu do práva k domu a bytu.

Policie nezasáhla

Jenomže majitele k tomu nikdo nedonutil a podle Křečka byla skutečně chyba policie, že proti jednání majitele domu nezasáhla. "Dokud nemá majitel domu rozhodnutí soudu, tak nemůže nikoho vystěhovat ani z bytu, ani z nebytových prostor," domníval se Křeček. Na nečinnost policie si také Láznička stěžoval, což potvrdili i nadřízení bakovských policistů.

"Pan Láznička si stěžoval, ale stížnost byla posouzena jako neoprávněná. Nedošlo k žádnému trestnému činu. Jiná věc je, zda je tam občansko-právní spor, ale to neřeší policie," řekl mluvčí mladoboleslavské policie Ladislav Mareš. K vyšší policejní instanci se stížnosti podle středočeské policie nedostaly.

Právníci se však v pohledu na problém neshodují. Zatímco Křeček, ale také právník spolupracující s Nadací Člověk v tísni Jaroslav Marek, který rodinu zastupuje, tvrdí, že jde jednoznačně o trestný čin a policie měla zasáhnout, podle právníka Josefa Lžičaře je ale možné vystěhovat člověka z pronajatého nebytového prostoru i svépomocí.

"Pokud by jednal majitel podle práva, měl dát ovšem nejprve písemnou výpověď z nájmu a podle zákona je zde tříměsíční výpovědní lhůta. Pokud ji nedodržel a vystěhoval rodinu dříve, pak jednal protiprávně. Ještě však záleží na detailech jejich vzájemné nájemní smlouvy," řekl Lžičař.

Nevolejte ani sanitku

Všichni právníci se však shodli na tom, že odpojení od energií bylo protizákonné. Rodina do loňského prosince přečkala mnoho měsíců bez tepla a vody, kterou si vozili v lahvích, než se přestěhovala jinam. Děti se učily při svíčkách jako ve středověku. "Přesto mají všechny vyznamenání," podotkl Láznička.

Nyní už ale Lázničkovi nebojují s bývalým bytným, nyní stojí proti policii a státním zástupcům. "Policie se nás nikdy nezastala. Zavolali jsme je, když na nás vlítli s viditelně ozbrojenou ochrankou, ale řekli, že není co řešit, když to není fyzické napadení. Když nám odpojil vodu a energii, taky to nikoho nezajímalo. Všechny moje stížnosti řešili na policii i na zastupitelství stejní lidé a všichni to zametli pod stůl," dodal Láznička.

Celý spis bakovská radnice postoupila nyní krajskému úřadu, který vše teprve začal znovu prošetřovat. Nulové výsledky všech dalších stížností popudily Dušana Lázničku natolik, že se rozhodl podat trestní oznámení na policisty a státní zástupce, kteří případ podle jeho přesvědčení nedořešili dobře a v souladu se zákony, všechny viní z korupce. K tomu drží hladovku a vypadá to, že je odhodlán za svou pravdu i zemřít.

"Nechci žádné kapačky, žádnou resuscitaci. Ne aby tě napadlo volat sanitku, až mi bude zle!" zakazuje své ženě, která jen bezmocně krčí rameny. "Když si vezme něco do hlavy, těžko s ním můžu hnout. Nepřesvědčím ho, ale doufám, že se konečně něco pohne a ti, kdo se nás nezastali, budou potrestaní," řekla Alena Lázničková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám