Hlavní obsah

Politology dopis Hradu nacionalistům šokoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politology, které oslovila ČTK, šokoval dopis ředitele Sekretariátu prezidenta republiky Ladislava Jakla nacionalistickému Národnímu sjednocení. Jakl v něm jménem prezidenta Václava Klause nacionalistickým předákům děkuje za jejich podporu.

Článek

Specialista na extremismus Zdeněk Zbořil ale Klause hájí. Tvrdí, že Národní sjednocení je "přijatelným hlasatelem českého vlastenectví".

"Byla to zdvořilá odpověď na velmi slušný dopis. Na slušný dopis bych odpověděl dokonce i třeba sociálnímu demokratovi," sdělil dnes ČTK prostřednictvím zprávy SMS Jakl.

Politolog Rudolf Kučera považuje ale za "bezprecedentní, aby prezident takto poděkoval extremistické politické straně". "To je něco, co se v normální demokracii vůbec stát nemůže," zdůraznil. Něco zcela nevídaného podle něj je, aby prezident děkoval straně, která hlásá téměř fašistické názory a v mnoha svých projevech je v rozporu se zákony a aby jí dokonce sděloval, že má stejné názory. "Je čím dál extrémnější, nevím, co tím sleduje," uzavřel.

Národní sjednocení sice působí legálně, ale dopis je přesto "šokující", řekla ČTK politoložka Vladimíra Dvořáková. Odpovědi na dopisy jsou podle ní většinou formální věcí, a ten, kdo psal odpověď, si asi neuvědomil, o jakou stranu jde. "Doufám, že vysvětlení je takovéto," uvedla. Národní sjednocení v koalici se Sládkovými republikány

Jinak je podle ní ale skutečností, že některé argumenty, které používá Klaus, se objevují i u nacionalistických stran. Tento průnik ale ještě nemusí nic znamenat. Zdůrazňuje-li někdo národní suverenitu nebo sociální věci, nemusí ještě nutně být fašistou nebo komunistou. "Přinejmenším bych byla opatrnější při formulaci oficiálních odpovědích, protože tyto strany je používají jako legitimační faktor," uvedla.

Za nejhorší způsob hledání podpory pro znovuzvolení prezidentem považuje dopis politolog Oskar Krejčí. "Sáhnout si pro hlasy k radikálům v době, kdy se hádá s parlamentními stranami, je to nejméně vhodné," uvedl.

Národní sjednocení se však podle Zbořila za svou existenci několikrát proměnilo a Klaus se jen snaží tohoto potenciálu využít. Podotkl, že prezident také okázale zdůrazňuje svou příslušnost k Československé církvi husitské. "Já to považuji za pokus přitáhnout k sobě a tím i nepřímo k ODS národně smýšlející lidi," uvedl politolog.

Jménem hlavy státu poděkoval Jakl nacionalistům za dopis, ve kterém vyjádřili pobouření nad verbálními útoky a výhrůžkami některých ústavních činitelů vůči Klausovi. "Stejně jako vy se pan prezident domnívá, že dopustíme-li, aby nejvyšším představitelům naší země bylo zakazováno účastnit se diskuse o zásadních otázkách, které ovlivní život občanů naší země na dlouhá desetiletí, ztratíme postupně právo rozhodovat o budoucnosti vlastní země a o svém vlastním životě," píše Jakl v dopise, který Národní sjednocení zveřejnilo na internetu.

Národní sjednocení je ve volební čtyřkoalici s Národní stranou, Republikány Miroslava Sládka a Českým hnutím za národní jednotu. Odmítají evropskou ústavu, plýtvání sociálními dávkami, požadují zákaz všech drog a obnovení trestu smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Nacionalisté se chlubí pochvalou od Klause

Pochvalným dopisem od tajemníka prezidenta Václava Klause se na svých internetových stránkách chlubí krajně pravicová a nacionalistická strana Národní...

Výběr článků

Načítám