Hlavní obsah

V soc. dem. vítají konec Zemanova poustevnictví

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sociální demokracii panuje po setkání Paroubek - Zeman s určitými variacemi názor, že bude užitečné, pokud Miloš Zeman opustí dobrovolnou izolaci na Vysočině, odkud se ozýval jen s kritickými výpady, a bude působit v rámci strany, byť bez funkcí a odpovědnosti.

Článek

Předseda ČSSD Stanislav Gross Právu řekl, že schůzka byla užitečná. Dodal, že navazuje na předchozí snahu o normální spolupráci se Zemanem. "Určitě bude dobře, pokud Miloš Zeman, byť jen částečně, pomůže k úspěchu soc. dem. v příštích volbách. Nikdo ho ale nemůže nutit ke krokům, které nechce," řekl Gross.

K Zemanovým pokračujícím výhradám k němu jako šéfovi strany a k prvnímu místopředsedovi Bohuslavu Sobotkovi Gross poznamenal: "V zájmu strany nehodlám přes média eskalovat některé problémy, ale je jisté, že i Miloš Zeman si musí sáhnout do svědomí."

Gross uvedl, že byl s Paroubkem domluven na obsahu jednání se Zemanem i na způsobu prezentace jeho výsledků s tím, že hlavní část prezentace bude logicky na Paroubkovi jako na iniciátorovi schůzky.

Kraus: zakopat válečnou sekeru

Předseda poslanců a šéf libereckého kraje ČSSD Michal Kraus pro Právo uvedl: "Jsem přesvědčen, že pokud Miloš Zeman nebude už na soc. dem. útočit, a naopak ji, byť selektivně, podpoří, bude to ku prospěchu ČSSD. Je lepší, že bude konzultantem nebo poradcem, než aby byl glosátorem, který z Vysočiny bude posílat jeden jedovatý šíp za druhým vůči soc. dem."

K pokračujícím Zemanovým osobním útokům Kraus poznamenal, že i ve vztahu k Paroubkovi se ukazuje, že expremiér účelově mění názory na jednotlivé lidi. "Objektivnost v hodnocení osob není jeho silnou stránkou. Ale pro ČSSD je v tuto chvíli důležité, aby ve vztahu s Milošem Zemanem byla zakopána válečná sekera," dodal Kraus.

Podle šéfa poslanců však Zemanova kritéria výběru vnitrostranických kandidátů vůbec nemusí vést k vyzvedávání nejschopnějších. Tyto věci jsou podle Krause k diskusi.

Foldyna: post pro Zemana se najde

Mluvčí Levicové frakce ČSSD Jaroslav Foldyna je podle svých slov Právu s výsledky setkání spokojen. "Ale je to jenom schůzka a před nimi je ještě hodně práce. Neschopní a všehoschopní už předvedli, že se jim takové postoje nelíbí, takže to bude otázka, jak se to podaří prosadit," dodal Foldyna.

Podle svých slov by se na schůzku díval jako na začátek návratu k lepším časům v soc. dem. a neztrácí naději, že se Zeman zapojí do konkrétní politické činnosti v ČSSD: "Můžeme očekávat, že když se podaří realizovat věci, na kterých se dohodli, tak se najde post nebo odpovídající forma spolupráce Miloše Zemana nejenom jako poradce."

Mluvčí Platformy pro renesanci ČSSD Václav Dašek považuje výsledek setkání za posun proti dřívějšku. "Je to pokrok, jenom tím, že tam jel, že jednali spolu. To, co řekli novinářům, to je nějaký výcuc. Zřejmě se na něčem dohodli, to je evidentní," řekl Dašek Právu. Přesto výběrová podpora kandidátů za soc. dem., to se mu podle jeho slov zdá na Miloše Zemana málo.

"Paroubek je schopný, je razantní. Je to takový, podle mě, malý Zeman s klady i zápory, které Zeman má, byť to není jeho formát," zhodnotil Dašek současného premiéra.

"Pro Paroubka by bylo jistě příznivější, kdyby vedení na všech úrovních bylo jiné, ale jiné bude jedině za předpokladu, že budou jiné volební řády a jiné stanovy, což bude prospěšné nejenom pro Paroubka, ale i pro celou soc. dem.," dodal mluvčí Platformy pro renesanci ČSSD.

Laštůvka a Vícha mají opačné názory

Jako výraznou změnu stavu vnímá závěry setkání místopředseda soc. dem. a šéf moravskoslezského krajského výboru Petr Vícha. "Přispěje to ke stabilitě soc. dem. Občané nám vytýkali nejednotnost a taková dohoda bude ku prospěchu. Nepochybuji, že se Paroubek stane volebním lídrem a že ho Zeman tudíž podpoří," uzavřel Vícha pro Právo.

Naopak předseda zahraničního výboru Sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD) nevnímá výsledek schůzky jako změnu Zemanova postoje. "Mám možnost s ním hovořit. Jeho výhradám i podpoře vybraných kandidátů mohu i rozumět. Tím ukazuje svůj selektivní postoj vůči různým soc. demokratům," řekl Laštůvka Právu.

Reklama

Související články

Zeman stráví víkend u Paroubka na chalupě

Předseda vlády Jiří Paroubek má našlápnuto k definitivnímu usmíření s expremiérem Milošem Zemanem a tím i k posílení vlivu v sociální demokracii. Oba politici...

Gross popřel informaci o omluvě Zemanovi

Předseda ČSSD Stanislav Gross popřel informaci ČTK, že se chystá k omluvě svému předchůdci Miloši Zemanovi. Ta se měla týkat prezidentské volby. Gross...

Zeman pomůže ČSSD, ale do čela strany nechce

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman hodlá pomoci soc. dem., aby příští rok uspěla v parlamentních volbách. Kandidaturu na prezidenta nebo na šéfa ČSSD...

Výběr článků

Načítám