Hlavní obsah

Čeští poslanci prý eurokolegům platy nezávidí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Měli bychom si také zvýšit platy," žertovali ve čtvrtek v kuloáru Sněmovny někteří poslanci v narážce na fakt, že jejich evropští kolegové budou za čas brát v přepočtu 210 tisíc hrubého měsíčně, zatímco oni doma jen pětapadesát tisíc. Vzápětí ale všichni dodávali, že jde opravdu o žert a že svým kolegům v Evropském parlamentu skutečně nezávidí.

Článek

"Vždyť mají také větší náklady," pravila poslankyně Eva Nováková (ČSSD), podle které ale možná bude větší nával na kandidátkách do Evropského parlamentu.

"Tam ale je nutná dokonalá znalost jazyka," přidal se šéf poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus. Právě soc. dem. teď řeší, podle jakých kritérií zařazovat lidi na kandidátky do Sněmovny, Senátu i EP.

"Zatím jde jen o návrh a vyšší platy budou brát stejně až příští europoslanci," konstatoval komunista Jaroslav Gongol. Prý ho ani nenapadlo přemýšlet, že by český parlament svým evropským kolegům třeba zkrouhl bezplatnou hromadnou dopravu po republice nebo jim sebral možnost zřizovat si na náklady parlamentu kanceláře ve volebních obvodech.

Nás to nic stát nebude

"Já jim to přeju, budou to peníze z fondů EU, takže nás to nic stát nebude," poznamenal místopředseda rozpočtového výboru Jiří Václavek (ČSSD). Jen má pocit, že co ušetří Česko na platech svých europoslanců, o to se nám zvednou odvody do EU. "Někdo tam ty peníze nalít musí," zamyslel se Václavek. A sebrat jim doma bezplatnou veřejnou dopravu? "To přece nemá smysl, copak je někdo viděl jezdit metrem nebo tramvají?"

Takovou idylku ale nesdílí ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Prý mu zatrnulo, aby návrh na zvýšení platů europoslanců nebyl vodou na mlýn jejich českých kolegů, kteří se již půl roku dohadují o znovuzmrazení svých příjmů. "Nevím, nevím, jestli toto nebude vhodný argument, aby platy zůstaly minimálně na současné úrovni. Navíc čím blíž budou volby, tím menší ochota k znovuzmrazení bude. Poslanci budou říkat - ať si rozhodnou noví zákonodárci," poznamenal Škromach.

Spiklenecky pak poznamenal, že už dokonce slyšel v kuloáru nápad, že nejen policisté a vojáci, ale také poslanci a senátoři by měli dostávat doživotní renty. "Ale to myslím byl fakt jen úlet," dodal Škromach. Nedávno však s tímto nápadem přišli někteří starostové, kterým by výslužné přišlo vhod. A mysleli to vážně.

Reklama

Výběr článků

Načítám