Hlavní obsah

Studenti ukončili protest před Strakovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Nejdříve z kolejí, pak pod mostem," skandovalo asi dvě stě vysokoškolských studentů na Václavském náměstí v Praze. Protestovali proti zdražování kolejí. "Koleje studentům," hřměl dav mladých lidí, který v čele průvodu doprovázela policie. Svůj protest studenti ukončili po 15. hodině před Strakovou akademií, sídlem vlády.

Článek

Studentská demonstrace se sešla na Václavském náměstí. Odtud průvod zamířil na Národní třídu. Nespokojení mladí lidé chtějí dojít až k budově vedení kolejí a menz, která je ve Voršilské ulici. Nakonec svůj protest ukončili před sídlem vlády Strakovou akademií. "Televize přijdou natáčet ty šváby a bordel, ve kterém musíme žít," nechali se slyšet studenti.

Do vrat ministerstva školství, kde se demonstrace na chvlíli zastavila, vhodili studenti bednu se shnilým ovocem a zeleninou. "Nejdřive kolejné, pak školné," dávají najevo svůj strach z dalšího možného vývoje. Akce budí i zájem turistů. Ruska Světlana, která vystudovala středoevropskou historii, se podivila a Právu řekla, že je tímto stavem překvapena. Kolemjdoucí lidé vyjadřují studentům své sympatie. Projíždějící automobily troubí.

"Kdo chce zdražit koleje, toho čekají galeje. Ten kdo ztratí koleje, toho čekají galeje" skandovali studenti před ministerstvem financí, kde přečetli část petice.

"Ceny kolejného jsou už dnes docela vysoké. Za místo ve dvoulůžkovém pokoji v Praze na Větrníku zaplatí studenti až 1200 korun. Zvýšení cen by bylo pro mnohé neúnosné," řekl shromážděným jeden ze studentů. Například na Univerzitě Karlově, odkud jsou organizátoři protestu, zaplatí studenti od října dva a půl až čtyři tisíce korun.

Vysoké školy zvyšují ceny kolejného kvůli reformě financování ubytování, kterou navrhla Studentská komora Rady vysokých škol. Od října nedostanou od státu dotaci na lůžko, ale peníze budou rozdělovat přímo mezi své studenty. Zatímco nyní na dotovaných kolejích bydlí zhruba 72 000 studentů, příspěvek získá kolem 111 000 mladých lidí. Podle studentů budou od října ceny lůžek vyšší, než bude stipendium.

Někde se prý kolejné zvýší až na trojnásobek současné ceny. Nyní student za kolej v průměru zaplatí kolem 1000 korun měsíčně. Stipendium by mělo činit zhruba 650 korun. Na příspěvek nebude mít nárok ale každý, o jeho přidělení budou rozhodovat vysoké školy. Vysokoškoláci požadují, aby stipendium plně pokrylo navýšení cen kolejného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám