Hlavní obsah

Paroubek chce s Grossem utvořit tandem

Právo, ČTK, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Budoucí premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek chce s šéfem soc. dem. Stanislavem Grossem vytvořit tandem. Řekl to v pátek novinářům, když představoval svůj kabinet.

Článek

Paroubek prohlásil: "Vláda nemůže být řízena z Lidového domu a nebude řízena z Lidového domu, protože je to koaliční vláda. Myslím, že panu Grossovi a mě je to jasné. Je potřeba říci, že ve vedení soc. dem. je v současné době tandem. Já jsem ve vedení vlády, pan Gross je ve vedení soc. dem. Není to tak neobvyklý příběh."

Paroubek doplnil, že s Grossem bude v pravidelném styku, stejně jako s šéfy ostatních koaličních stran. Vztah mezi vznikající českou vládou a nejsilnější vládní stranou přirovnal k Německu.

Pro ČSSD tedy přišla chvíle německého modelu. "Určitě existuje tandem Gross - Sobotka, ale v rámci strany. Existuje ale duální systém, oddělení funkce premiéra a předsedy strany, tak jsem to myslel. Stranicky může dále existovat cokoli," vysvětlil Právu Paroubek.

ČSSD má znít jedním hlasem

V pátek vpodvečer svou představu o vládě Paroubek bez potíží obhájil včera na stranickém grémiu. Přes víkend si připraví návrh programového prohlášení nové vlády. Signály nějaké rebelie u některého ze 70 poslanců ČSSD Paroubek ještě nezaznamenal.

"Skutečně to postavím, nebo my - předseda strany, já a další členové vedení - jako otázku politické odpovědnosti. Pokud nepřijmeme toto řešení - které nota bene přijalo předsednictvo, akceptováno poslaneckým klubem - asi není jiná cesta než předčasné volby. Začít v této chvíli hovořit o minoritní vládě? To už bychom vypadali směšně," uvažoval Paroubek.

O budoucnosti kabinetu od sobotního rána jednají sociální demokraté v pražském Kulturním domě Vltavská za zavřenými dveřmi. Paroubek před jednáním novinářům řekl, že že chce, aby jej zvolilo alespoň 60 až 80 procent delegátů. "Jinak bych zvažoval, jestli má smysl takovou podporu přijmout," konstatoval.

Většina ze špiček ČSSD před zasedáním očekávala, že přes kritiku delegáti návrh nové vlády přijmou. Paroubek si v pátek připravil pro delegáty projev, ve kterém podle svých slov zdůrazňuje, že "strana by měla znít jen jedním hlasem".

S Palasem se nerozešli ve zlém

Na tiskové konferenci nepřitakal na spekulaci, že se na Grossovo přání zbavil ministra zemědělství Jaroslava Palase, který kritizovaného Grosse na sjezdu ČSSD přirovnal k vyhořelému palivu.

"Nerozešli jsme se s Jaroslavem Palasem nějak ve zlém, prostě jsem řekl, že si představuji v čele resortu jinou osobu," popsal Paroubek, důvody však nekonkretizoval. "Prostě jsem došel k názoru, že je třeba v čele ministerstva změnit člověka," řekl a vyzdvihl Palasova nástupce, dosavadního poslance soc. dem. Petra Zgarbu. "Zemědělci ho považují za svého člověka," uvedl Paroubek s tím, že Zgarba se zemědělstvím živí.

Obměna kabinetu, o níž opozice říká, že půjde o Grossovu či dokonce Špidlovu vládu bez Grosse, podle Paroubka jen kosmetická není.

Reklama

Výběr článků

Načítám