Hlavní obsah

KSČM nepomůže ODS při hlasování o nedůvěře

Právo, Oldřich Danda, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté nepodpoří snahu ODS vyslovit koaliční vládě nedůvěru a přiblížit tak předčasné volby. Občanští demokraté se k tomu chystají po velikonočním sjezdu ČSSD a počítají s podporou lidovců, kteří čím dál zřetelněji dávají najevo, že nechtějí zůstat v koaliční vládě, pokud ji nadále povede Stanislav Gross.

Foto: Jana Zaorálková
Článek

Postoj komunistů vyplývá z pondělního vyjádření místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše. "KSČM nemá k této vládě důvěru, ale na druhou stranu si nemyslíme, že bychom měli naskakovat na scénáře, které se píší z Hradu nebo z centra ODS," prohlásil Dolejš v Radiožurnálu.

Hlasy ODS (57 mandátů) a lidovců (21) by k povalení vlády ve Sněmovně nestačily, neboť je k tomu třeba 101 poslanců. Záleželo by tedy na unionistech. Ti zatím naznačují, že jejich deset hlasů by k nedůvěře nepřidali.

Šéfa lidovců Miroslava Kalouska v pondělí kritizoval místopředseda Unie svobody-DEU Ivo Ludvík, když řekl, že šéf lidovců podniká vše pro to, aby rozbil vládní koalici. "Situace nazývaná dnes krizí vládní koalice není nic jiného než nepartnerské a nekolegiální chování koaličního partnera KDU-ČSL. Myslím, že je evidentní, že Miroslav Kalousek se již před časem rozhodl, že rozbije vládní koalici, a od té doby dělá všechno pro to, aby se tak stalo," uvedl Ludvík v písemném prohlášení.

Nejednotní lidovci

Sami lidovci nejsou úplně jednotni ve výkladu sobotního usnesení celostátní konference KDU-ČSL. Hlasy zpochybňující Kalouskova slova o tom, že lidovci v případě Grossova setrvání v čele vlády podpoří předčasné volby, vyvolal mezi některými jeho spolustraníky kritiku, ale opoziční hlasy nejsou moc silné.

Proti se vyjádřil hlavně Cyril Svoboda, místopředseda KDU-ČSL, ministr zahraničních věcí, který se při hlasování jako jediný zdržel. V ČT poté uvedl: "To je (Kalouskova) interpretace, protože usnesení zní takto: Celostátní konference KDU-ČSL pověřuje předsednictvo KDU-ČSL dohodnout s novým vedením ČSSD takové změny koaliční smlouvy, které ukončí vládní krizi, a to je určitě i víc možností."

Na jeho slova reagoval Kalousek slovy: "KDU-ČSL zastává drtivě většinové stanovisko. Možná, že má někdo přání, které je otcem myšlenky, ale na to bude muset zapomenout."

KDU-ČSL ve vládě do předčasných voleb

Podobně jako Svoboda se vyjádřil i další delegát celostátního výboru a starosta Vsetína Jiří Čunek. "Pokud bychom chtěli říci, aby Gross odešel anebo aby byly předčasné volby, tak jsme to měli schválit," řekl Právu. O dalších, kteří by zastávali podobný názor, Čunek podle svých slov nevěděl.

Lidovci se Kalouskovými ústy přes bobříka mlčení vyjádřili k tomu, jak si představují další vývoj koaliční krize. Pokud Stanislav Gross neodejde z funkce premiéra, budou ochotni setrvat v jeho vládě jen do předčasných voleb. Teprve poté, co zbytek koalice o předčasných volbách nebude chtít vyjednávat, odejdou lidovečtí ministři z vlády. Podle jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka takový plán dohodla sobotní celostátní konference KDU-ČSL. "Ten první směr je, že bude personální změna. Druhý směr je dojednat, aby vláda pokračovala, ale co nejkratší dobu, aby byly předčasné volby," uvedl Juránek.

Škromach: To je unikum

Kalouskův výklad je podle vicepremiéra a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha absurdní. "Pro vládní stranu je zvláštní, když začne osnovat svůj vlastní pád a předčasné volby. Aby to dělal koaliční partner, to je skutečně unikum," uvedl v ČTK. V lidoveckém usnesení nevidí nic jiného než mandát pro jednání s novým vedením ČSSD, které budou socialisté volit o velikonočním sjezdu v Brně.

Škromach je přesvědčen, že nejschůdnější cestou pro ČSSD, jak ven z nynější krize, je oddělení funkce premiéra a předsedy strany. Kdyby zůstal premiérem Gross a předsedou strany by byl zvolen někdo jiný, pak by se Gross a Kalousek vůbec nemuseli při koaličních jednáních setkat. "Když spolu nejsou schopni vyjednavači jednat, tak je potřeba je vyměnit," dodal.

Se samotným usnesením lidovců prý Škromach "nemá problém". Jednání o změně koaliční smlouvy by mu prý nevadilo proto, že by při něm mohla sociální demokracie dohodnout "narovnání vztahů" tak, aby lépe odpovídaly jejímu zastoupení v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám