Hlavní obsah

Hřib: Stát Praze podle Babiše nic nedá, jednání o pozemcích v Letňanech prý skončila

Aktualizováno

Jednání mezi premiérem Andrejem Babišem a pražským primátorem Zdeňkem Hřibem o pozemcích v pražských Letňanech, kde chce vláda stavět úřednickou čtvrť, jsou na bodu mrazu. Praha, které pozemky patří, požadovala, aby stát pomohl s investicemi v hlavním městě. Babiš prý ale Hřibovi na úterní večerní schůzce řekl, že stát nic nedá a úterní jednání je poslední. Hřib tak považuje věc za uzavřenou. I Babiš řekl, že jednání ukončil.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zdeněk Hřib a Andrej Babiš

Článek

„Pan premiér mi sdělil, že Praha nedostane od státu vůbec nic, a s tímto jsme se rozešli. Myslím, že Praha využije teď Letňany spíše k řešení krize dostupnosti bydlení," řekl Hřib.

„S ohledem na to, že pan premiér konstatoval, že to je z jeho pohledu poslední schůzka k tomuto tématu, tak myslím, že je to jednání skutečně uzavřené. Mám za to, že to není úplně dobrý přístup k Praze, která má na svědomí 25 procent hrubého domácího produktu,” doplnil primátor.

Babiš v reakci na jednání s pražským primátorem řekl, že Hřib ho vedl takový stylem, že ho musel ukončit. Nabídku prý má Hřib písemně. Nabídka obsahuje návrh financování vnitřního okruhu formou PPP projektu, návrh na stavbu traumatologického centra místo nemocnice a nabídku financování vnějšího okruhu z rozpočtu ŘSD.

Příspěvek na okruh a nemocnici

Praha požaduje, aby stát dostavěl severovýchodní část vnějšího okruhu kolem Prahy, přispěl 60 miliardami korun na vnitřní okruh a postavil nemocnici za 8,5 miliardy, kam by se přestěhovala větší část Nemocnice Na Bulovce. Právě severní část Prahy nemá kromě zastaralého areálu na Bulovce žádnou nemocnici.

Babiš v úterý v Letňanech hovořil o tom, že by bylo lepší v Letňanech postavit traumacentrum, nikoli nemocnici. Hřib to nazval mimořádně naivní představou. Traumacentrum podle něj nemůže nemocnici nahradit.

Ministerský předseda podle primátora odmítl koncept jako celek. „Navrhoval cestu PPP projektu, přitom stát PPP projekty vlastně stavět neumí,” uvedl Hřib.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám