Hlavní obsah

Hřib sepsul Babiše: Ať se nenaváží do Prahy a řeší si svůj schodek rozpočtu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vzkázal premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby neřešil, jak bude Praha investovat, ale svůj 40miliardový schodek státního rozpočtu. Některé Babišovy plány označil za naivní. Reagoval tak na premiérova slova o tom, že bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v Praze zanechala dost peněz a město s nimi zatím nic nedělá.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zdeněk Hřib a Andrej Babiš

Článek

„Obecně se v Praze investuje, na premiérově místě bych neřešil to, co bude dělat Praha a jak bude investovat, a spíše bych řešil schodek, který má ve státním rozpočtu,” pustil se do premiéra pražský primátor.

Reagoval tak na slova premiéra o tom, že Praha má dost peněz a neměla by po státu požadovat miliardy na stavbu okruhu.

„Praha je nejbohatší město. Bývalá primátorka Adriana Krnáčová tam nechala dost peněz a zatím se nic neděje,” řekl v úterý novinářům v Letňanech premiér Babiš.

Ty sezval kvůli představení svých plánů na zbudování nové úřednické čtvrti právě v Letňanech. Většina pozemků, kde by Babiš chtěl úřednickou čtvrť stavět, je ale Prahy a za ně chce od státu peníze na dopravní stavby.

Hlavnímu městu za vlády Adriany Krnáčové peníze oproti naplánovanému rozpočtu opravdu přebývaly. Nešlo ale ani tak o schopnost vedení města peníze ušetřit, jako spíš o neschopnost je proinvestovat. Za poslední celý rok, kdy byla Krnáčová v čele, tedy rok 2017, Praha na investice dokonce vyčerpala pouze polovinu toho, co měla v plánu.

Hřib: Traumacentrum je naivní představa

Praha za pozemky v Letňanech požaduje zaprvé rychlou dostavbu Pražského okruhu, zadruhé 60 miliard na stavbu vnitřního městského okruhu a dále podíl 8,5 miliardy na stavbu nemocnice v Letňanech. Babiš ale peníze zatím Praze dát nechce. Nabízí podporu formou PPP projektů a místo nemocnice traumacentrum.

„Myšlenka náhrady nemocnice za traumacentrum svědčí o naprostém nepochopení toho, co Praha skutečně potřebuje. Jeho představa je naivní a já mu to rád vysvětlím,” řekl novinářům Hřib.

Zpochybnil i formu spolupodílení se ze strany státu a soukromého investora na PPP projektu. „Tento experiment ze strany státu zatím není úspěšně zrealizován. Stát PPP projekty v oblasti dopravní infrastruktury spíš neumí,” dodal Hřib.

Stěhování až 10 tisíc úředníků

Projekt úřednické čtvrti podle svých slov Babiš vymyslel už v roce 2016. Stát by chtěl do nového komplexu budov přestěhovat ze 70 budov 9773 zaměstnanců.

Podle ředitelky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřiny Arajmu byla v roce 2016 provedena detailní analýza pozemků z hlediska územního plánu a dopravní kapacity a jednoznačně nejvhodnější jsou Letňany.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pozemek (v popředí) v pražských Letňanech na snímku pořízeném 30. ledna 2019. Pozemek by chtěl premiér Andrej Babiš získat od Prahy a postavit na něm kanceláře pro státní úředníky.

Do komplexu plánuje stát přestěhovat celé ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo kultury nebo budovy pod ministerstvem financí i samotný ÚZSVM. Část budov by stát prodal, část přebudoval na byty a část otevřel veřejnosti, například jako muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám