Hlavní obsah

Záběry z transplantace dělohy, která pomohla ženě k dítěti. Buďme skromní, říká chirurg

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letos na konci srpna se narodilo první dítě v Česku matce s transplantovanou dělohou od zemřelé dárkyně, která sama nikdy předtím neprošla těhotenstvím. Buďme skromní, není to běžná metoda, řekl k medicínskému úspěchu Novinkám přednosta Kliniky transplantační chirurgie pražského IKEM Jiří Froněk.

V Česku se narodilo první dítě ženě s transplantovanou dělohou. Podívejte se na video z transplantaceVideo: Novinky

 
Článek

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) dostal povolení k studii v roce 2015. Sedmadvacetiletá žena podstoupila operaci v roce 2017.

„Zhruba dva roky po transplantaci otěhotněla po několikátém pokusu IVF (umělé oplodnění – pozn. red.). A na konci srpna porodila zdravé dítě,“ uvedl Froněk.

Foto: archiv IKEMu

Děloha byla od zemřelé dárkyně, která sama dítě nikdy neměla.

Transplantace proběhla přímo v IKEM, kde byla nastávající matka i sledována, stejně jako pak v Motole, kde samotný porod proběhl. Před porodem prodělala žena několik nepříliš závažných komplikací, které se podařilo lékařům úspěšně vyřešit.

„Je to v pořadí číslo 19 narozeného dítěte na světě z transplantované dělohy. V pořadí číslo tři z dělohy od zemřelé dárkyně na světě. Ta předchozí byla v Brazílii a ve Spojených státech. Je to první dítě v Evropě, které se narodilo z dělohy od zemřelého dárce a první dítě na světě, které se narodilo z dělohy od zemřelého dárce, přičemž dárkyně předtím nerodila, takže ta děloha nepodstoupila předchozí graviditu, chcete-li, nebyla testována předchozím těhotenstvím,“ vysvětlil unikátnost případu lékař.

Tento úspěch českých lékařů by mohl dát naději ostatním ženám, které nemohou z důvodu absence dělohy mít vlastní dítě. Ale Froněk zůstává zatím při zemi.

„Buďme skromní a racionální. Máme studii na dvacet transplantací dělohy. Nikde na světě zatím není transplantace dělohy zařazena mezi ty ostatní transplantace jako běžně užívaná metoda. Všude, kde se transplantovala dosud děloha, to bylo ve formě vědecké studie. Stejně tak u nás. A až výsledky těchto ukážou, zda tuto metodu bude možné uznat do řady ostatních transplantačních metod a používat ji rutinně k léčbě některých pacientů,“ řekl lékař.

Do této studie byly zařazeny pacientky s vrozenou absencí dělohy, to znamená, že neměly nikdy předtím možnost mít vlastní děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám