Hlavní obsah

V Motole se narodilo dítě ženě s transplantovanou dělohou, je první v Česku

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Ve fakultní nemocnici v pražském Motole přivedla v srpnu na svět dítě žena s transplantovanou dělohou. Jde o vůbec první případ v České republice, kdy se dítě narodilo z transplantované dělohy.

Foto: FN Motol

Tým lékařů z FN Motol, kteří se na zdárném průběhu porodu podíleli

Článek

Sedmadvacetiletá žena podstoupila transplantaci dělohy roce 2017 a ve čtvrtek 29. srpna se jí císařským řezem ve 35. týdnu narodil chlapec s porodní váhou 2740 gramů, oznámila nemocnice.

„V České republice jde o historicky první případ, kdy se u pacientky po transplantaci dělohy podařilo úspěšně udržet těhotenství až do doby porodu,” uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Žena dorazila do porodnice s děložními stahy a porod trval 47 minut. Operační tým tvořilo 10 lidí, do něhož byli zapojeni i odborníci z IKEM. Žena byla v průběhu těhotenství častěji sledována a všechna vyšetření potvrzovala normální průběh těhotenství.

Světový unikát

Běžně se porody u žen s transplantovanou dělohou všude na světě plánují na cca 36. týden těhotenství. „Dosud není jasné, zda se dá těhotenství po transplantaci dělohy dovést až do řádného termínu porodu, tedy do 40. týdne. To se zatím nikomu na světě nepodařilo,“ uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Roman Chmel, který byl ošetřujícím lékařem rodičky. Chlapec i matka již byli propuštěni do domácí péče.

Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík připomněl, že ve světě se doposud podařilo zhruba 20 porodů u žen s transplantovanou dělohou. „Jsem rád, že se motolská nemocnice může pochlubit jedním světovým unikátem. Jedná se totiž o první případ, kdy se narodilo dítě z dělohy, ze které se předtím žádné dítě ještě nikdy nenarodilo,“ uvedl Ludvík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám