Hlavní obsah

Zaorálek zrušil vyběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí oznámil, že zruší výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie v Praze. Dosavadní řízení nepovažuje za dostatečné.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lubomír Zaorálek

Článek

„Rozhodl jsem se, že zruším výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie. Dosavadní výběrové řízení nepovažuji za dostatečné, a proto ho ruším,“ sdělil novinářům při příchodu na Úřad vlády.

Se zahájením nového řízení nebude Zaorálek spěchat. Nejprve zahájí diskusi o budoucím směřování galerie, ke které přizve také odborníky. „Nejde o to mít ředitele co nejdříve. Pravděpodobně se to ale do konce roku nestihne,“ komentoval své rozhodnutí Zaorálek. Zkritizoval také, že původní řízení nebylo dostatečně otevřené.

Dosavadní výběrové řízení na post generálního ředitele zahájil předchozí šéf resortu kultury Antonín Staněk (ČSSD). Ten také odvolal ředitele galerie Jiřího Fajta, a to kvůli smlouvě za milion korun, kterou s ním galerie za jeho šéfovaní uzavřela.

Odvolání Fajta bylo ale také jedním z důvodů, proč Staněk jako ministr kultury skončil.

Výběr článků

Načítám