Hlavní obsah

Pro vojáky vyvíjejí uniformu, která mění maskování

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vojáci by v budoucnu měli být jako chameleoni. Aniž by se museli převlékat, zamaskuje je jedna jediná uniforma v lese i na poušti. V prvním prostředí je zahalí tmavozelenými odstíny, v sušším a teplejším podnebí jim sama zesvětlí.

Foto: TUL, .

Jakmile teplota dosáhne 37 stupňů Celsia, změní uniforma svůj vzhled

Článek

To je princip, na kterém funguje kamuflážní uniforma, kterou ve spolupráci s českou armádou vyvíjejí odborníci na Technické univerzitě v Liberci. Uniforma mění svůj vzhled díky termochromním pigmentům v materiálu, s nímž v Liberci dlouhodobě pracují.

„Pigmenty jsou nastavené tak, aby tmavě zelené ladění přecházelo do světlejšího při 37 až 40 stupních Celsia. Změna se přitom může dít opakovaně a dlouhodobě,“ popisuje vedoucí výzkumu, docentka Martina Viková z katedry materiálového inženýrství liberecké textilní fakulty.

Podle ní bylo při vývoji kamuflážní uniformy důležité, aby použité pigmenty v materiálu dlouhodobě odolávaly slunečnímu záření. „To se podařilo,“ tvrdí Viková.

Materiál s pigmenty je podle ní také potažen voděodolnou vrstvou a měl by dobře obstát v náročných terénních podmínkách. Vývoj prototypu uniformy probíhal v Liberci dva roky. Armáda totiž přizvala liberecké vědce do pracovní skupiny, která měla obranný kamuflážní systém českých vojsk navrhnout.

Brzy začnou testy

Liberecká katedra materiálového inženýrství navíc už řadu let působí coby laboratoř pro takzvaná rozhodčí měření barevnosti kamufláže. To znamená, že pokud chce nějaká firma vyrábět kamufláž pro českou armádu, může si v libereckých laboratořích ověřit její barevnost, která je přesně definovaná.

„Řekli jsme si, že parametry barevnosti kamufláže známe důkladně, textiliemi, které mění barvy v závislosti na UV záření, teplotě, případně jiných faktorech se zabýváme dlouhodobě, tak proč tyto naše znalosti nevyužít při vývoji proměnlivé kamufláže pro armádu,“ vysvětluje Martina Viková.

Vyvinutý prototyp kamuflážní uniformy by měl v těchto dnech převzít Vojenský výzkumný ústav, kde se bude uniforma testovat a finalizovat. Univerzita už ho na konci května představila v Brně na mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky a slavila s ním velký úspěch.

Reklama

Související články

Tatra dodá armádě auta za půl miliardy korun

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodá české armádě v příštích letech 71 nákladních vozidel. Hodnota těchto zakázek pro ministerstvo obrany převyšuje půl...

Výběr článků

Načítám