Hlavní obsah

Na magistrátu zavlála duhová vlajka, vedení Prahy podpořilo Prague Pride

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na budově Nové radnice pražského magistrátu se v pondělí objevila duhová vlajka. Vyvěsilo ji tam vedení magistrátu u příležitosti zahájení devátého ročníku festivalu Prague Pride, který je věnován lesbám, gayům, bisexuálům a transexuálům (LGBT) a dalším minoritním komunitám.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ředitelka festivalu Prague Pride Hana Kulhánková a radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) s duhovou vlajkou

Článek

„Je potřeba se zasadit o to, aby všichni měli stejná práva a příležitosti a nebyli diskriminováni pro svou sexuální orientaci,” uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Páry stejného pohlaví by podle něj měly mít možnost uzavírat manželství se všemi právními důsledky. Dodal, že festival vnímá jako vyjádření respektu a solidarity k sexuálním menšinám v zemích, kde jsou jejich práva tvrdě potlačována.

„Pride je oslava toho, že všichni můžeme být sami sebou. Teprve tehdy se v nás mohou rozvinout všechny schopnosti a potenciál, který máme. A to je to největší bohatství, které můžeme mít,” uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové je vyvěšení vlajky na Nové radnici sice symbolickým, ale pro LGBT komunitu významným gestem.

Letošní festival nabídne přes 140 akcí. Připomene také 50 let od velké policejní razie v gay klubu v New Yorku. Se sdružením Život 90 připravili organizátoři program i pro starší generaci LGBT komunity.

Loni na festival podle pořadatelů přišlo přes 90 000 návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám