Hlavní obsah

Pojišťovny už nepřispívají na brýle ani na paruky

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka zdravotní pojišťovny nedoplácejí 150 korun na brýlové obruby lidem starším čtrnácti let. Začala platit změna v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Ušetřené peníze by ale pojišťovny měly vydávat na jiné zdravotnické pomůcky, které dříve hrazeny nebyly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ode dneška nebudou pojišťovny proplácet ani paruky, které dříve hradily v maximální výši tisíc korun a jednoho kusu ročně. Změny se týkají i dalších zdravotnických prostředků, jako jsou například stařecké hole, vanové a sprchové sedačky.

Méně budou pojišťovny přispívat také na chodítka a polohovací lůžka.

Hrazeny budou jiné pomůcky

Naopak od října tohoto roku budou mít pacienti nově hrazená například naslouchátka, infuzní pumpy, glukometry či pomůcky na kompresní popáleninovou terapii. Pojišťovny budou víc přispívat i na invalidní vozíky.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv byly rovněž ohroženy i brýle pro děti a pro lidi s vážnou vadou zraku. Všichni dodavatelé zdravotnických pomůcek se totiž měli do konce června přeregistrovat, aby mohli být zahrnuti do nového seznamu hrazených pomůcek, který dnes začal platit.

Ředitelka SÚKL Irena Storová řekla, že naprostá většina dodavatelů tuto povinnost splnila, právě až na dodavatele dětských brýlových obrub.

„V kategorii brýlí pro děti k tomu dodavatelé přistoupili velmi nezodpovědně. Společně s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami jsme ale našli cestu k tomu, aby brýle pro děti a dospělé se závažnějšími vadami byly ze zdravotního pojištění i nadále hrazeny,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám