Hlavní obsah

Ministerstvo kultury povede náměstek René Schreier, řekl Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) a končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ve středu ráno oznámili, že vedením resortu je pověřen náměstek pro řízení sekce ekonomické a provozní René Schreier.

Záznam: TK ministra kultury Antonína StaňkaVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem rád, že vedením resortu je pověřen pan náměstek Schreier. Očekávám stanovisko prezidenta k nominaci pana Šmardy,“ řekl Babiš na středeční tiskové konferenci.

Náměstek Schreier, kterého řízením resortu pověřil před svým odchodem Staněk, může podle Babiše s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) řešit plány rozpočtu. „V tomto směru myslím, že je to velmi pozitivní,“ dodal premiér.

Resort požaduje o miliardu víc. Podle Babiše peníze scházejí na dofinancování evropských projektů, provoz podřízených organizací a na zvýšení platů.

Staněk: Nemám se za co stydět

Podle končícího ministra Staňka není resort destabilizovaný, a naopak je ve výborné kondici. „Ministerstvo je ve výborné kondici, je hospodárné. Resort není destabilizovaný. Budu ho předávat v dobré kondici a já se nemám za co stydět,“ řekl Staněk.

„Vytýkali mi neviditelnost, ale každý, kdo přijde, se musí nejdříve začít seznamovat. Zviditelnil jsem se tím, že jsem poukázal na penězovody. Neudělal bych nic jinak. Mám ještě připravenou celou řadu projektů, ale doufám, že můj nástupce přijde s nějakou vizí,“ doplnil Staněk.

Absence ministra je protiústavní

Podle ústavních právníků je varianta řízení resortu náměstkem protiústavní. „Absence ministra je v rozporu s Ústavou i kompetenčním zákonem. Řízení náměstkem, ač se to v minulosti několikrát stalo, je tedy nesprávné,“ řekl již dříve Novinkám ústavní právním Jan Kysela.

Babiš ale debatu o protiústavnosti na tiskové konferenci nepřipustil. „Jsem v rámci Ústavy,” řekl krátce.

Náměstek povede ministerstvo nejméně do poloviny srpna, kdy by měl prezident Miloš Zeman jmenovat nového ministra. ČSSD stále trvá na místopředsedovi Michalu Šmardovi, kterého ale Zeman zatím jmenovat odmítá.

Celá situace se tak ještě bude v průběhu srpna řešit. Vláda má podle Babiše stejně do 26. srpna prázdniny. Pokud ani po tomto datu nebude jasno, plánuje Babiš zásadní kroky. Neřekl však jaké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám