Hlavní obsah

Odstranění graffiti z Karlova mostu bylo neodborné, restaurátor pilíř dočistí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyčištění posprejovaného pilíře Karlova mostu, které kdosi provedl během noci ze soboty na neděli, bylo provedeno neodborně a bude třeba jej dokončit. Po obhlédnutí stavu to v pondělí konstatovala tisková mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Kolik bude oprava stát, zatím není jasné.

Karlův most - odstraněné graffitiVideo: Novinky

 
Článek

„V sobotu ráno byly započaty restaurátorské práce, restaurátor zde pracoval zhruba do pěti hodin do odpoledne a poté odjel. Když se v neděli ráno vrátil, zjistil, že bylo graffiti odstraněno,“ komentovala situaci Lišková. Kdo Karlův most vyčistil, se zatím neví.

Původně měl restaurátor podle smlouvy pracovat do 15. srpna. „Nevěděli jsme, jestli nebudeme muset změnit postup v průběhu prací, zasáhnout mohly také klimatické změny,“ řekl Lišková. Restaurátor počítal, že bude pracovat řádově ve dnech a týdnech, graffiti měl odstraňovat šetrně, a to za pomoci schválených rozpouštědel.

Jak je možné, že nápis na Karlově mostě dokázal někdo odstranit přes noc, zatímco restaurátor počítal řádově s dny až týdny, Lišková neví. Kritiku, že původní práce byly naplánované na příliš dlouho, odmítá.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Karlův most v neděli podvečer zcela bez graffiti

Restaurátor bude s čistěním pokračovat

Odstranění bylo podle Liškové necitlivé a neodborné. „Zásah mohl poškodit kámen. Budou odebrány vzorky, které poputují do laboratoře. Ta zjistí, jestli nebyly použité chemikálie neslučitelné s pískovcem,“ sdělila Lišková.

Na některých místech je podle ní stále ještě vidět černá a zelená barva. „Zůstaly tam zbytky barvy, které jsou zateklé do spár a do kamene. Ty bude muset restaurátor odstranit,“ komentovala Lišková.

Zatím není jasné, jestli cena odstraňování zbytků graffiti nakonec nebude ještě vyšší. „Smlouva s restaurátorem byla původně uzavřená na čtyřicet tisíc, tedy tak, jak byla vyčíslena škoda. V tuto chvíli se neví, kolik budou nové práce stát, restaurátor musí provést laboratorní zkoušky a dočistit kámen,“ uvedla Lišková.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Restaurátoři začali s odstraňováním graffiti v sobotu. Ač měli v plánu dělat to tři týdny, někdo to udělal za ně přes noc.

Na most nastříkali graffiti v polovině měsíce dva němečtí turisté. Za nápis o rozměrech pět krát dva metry dostali roční podmíněné tresty a pokutu ve výši sto tisíc korun, přičemž byli na pět let vyhoštěni z České republiky. Původně trest přijali, v pondělí ale jejich obhájce na poslední chvíli podal proti rozhodnutí odpor a věc tak půjde do hlavního líčení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Cizinci posprejovali Karlův most

Dva cizinci v pondělí posprejovali pilíř Karlova mostu v Praze. „Umělce“ zadrželi přivolaní strážníci.

Výběr článků

Načítám