Hlavní obsah

Čína není spolehlivý obchodní partner, vzkázal Hřib. Hrad se Pekingu zastává

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se ohradil proti tvrzení Číny, že vedení hlavního města narušuje česko-čínské vztahy. Hřib prohlásil, že Praha chce apolitická partnerství, a poznamenal také, že Čína není spolehlivý obchodní partner. Předseda Spojených sil pro Prahu a zastupitel Jiří Pospíšil zase Čínu vyzval k dodržování lidských práv. Podle Pražského hradu vedení Prahy vztahy s Čínou poškozuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib

Článek

Hřib Novinkám v SMS zprávě napsal, že Čína by se měla v česko-čínských vztazích více soustředit na dodržení předchozích slibů investic, které nebyly z její strany splněny.

„Zrušení turné Pražské filharmonie, která už měla podepsanou smlouvu, ukazuje především na to, že Čína není spolehlivý obchodní partner,“ uvedl primátor.

Vyjmutí nadbytečné politické deklarace ze smlouvy o partnerských městech mezi Pekingem a Prahou Hřib jako narušování česko-čínských vztahů nevnímá. Zdůraznil, že Praha chce apolitická partnerství založená na kulturní výměně, která budou oboustranně výhodná.

„To, že ČLR označuje tento akt za tvrdé narušení česko-čínských vztahů, naopak ještě více zdůrazňuje, jak moc se jedná o zpolitizovanou událost. Ve smlouvách s jinými městy, jako například Londýnem nebo Rigou, ostatně Peking tuto politickou deklaraci nemá, takže není důvod, proč by ji měla mít Praha,” konstatoval Hřib.

Proti reakci Číny se vymezil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil z koaličních Spojených sil pro Prahu. „Čína vyzvala vedení Prahy, aby nenarušovalo čínsko-české vztahy. Vyzývám tedy soudruhy z Číny, aby konečně začali dodržovat lidská práva a přiblížili se standardům západních demokracií. Pak budou vztahy mezi Čínou a Prahou bezproblémové,“ sdělil Pospíšil.

„Dlouhodobě říkáme, že lidská práva jsou víc než panda v zoo,” poznamenal pak Jan Čižinský z třetí koaliční strany Praha sobě.

Hrad: Vedení Prahy poškozuje zájmy ČR

Číny se naopak zastal Hrad. „Vedení Prahy poškozuje vztahy s ČLR zcela záměrně, evidentně ve prospěch cizí moci. Poškozuje tak zájmy České republiky. V žádné jiné členské zemi EU a NATO se s takovým negativním přístupem k vlastním národním zájmům nesetkáte,“ napsal Novinkám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang ve středu uvedl, že Praha jedná velmi nevhodně v tématech, která se týkají čínské suverenity a klíčových zájmů včetně otázek ohledně Tchaj-wanu a Tibetu.

Praha pod vedením nové koalice opět začala v březnu vyvěšovat na budovu magistrátu tibetskou vlajku. Vedení města začalo také jednat s Pekingem o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s čínským městem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z ní chce současné vedení Prahy odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám