Hlavní obsah

Nechceme dálnici, protestovali lidé při návštěvě Babiše

Právo, Radek Plavecký
Jílové

V Jílovém u Prahy se ve středu odpoledne sešla asi stovka lidí protestujících proti dostavbě dálnice D3 přes Posázaví. Právě do Jílového přijel debatovat se starosty zastánci i odpůrci různých variant dálnice mezi Prahou a Táborem premiér Andrej Babiš (ANO), ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a ředitel Ředitelství silnic a dálnic Pavol Kováčik.

Lidé protestovali proti dostavbě dálniceVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Sotva se jejich kolona objevila v centru Jílového, začali nesouhlasně pískat a skandovali Hanba! Demisi! Nechceme dálnici!

Petici proti takzvané západní variantě podepsalo přes 1100 lidí, nechtějí ji zástupci 11 obcí. „Premiér nám neodpověděl, proč stát hájí projekt, který místní už 30 let odmítají, jaká je výhodnost podezřele vysoké investice 60 miliard,“ nelíbilo se předsedovi Alternativy D3 Romanu Andersovi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Protest proti dostavbě D3 přes Posázaví

Kilometr dálnice vychází na 1 miliardu korun. Alternativa prosazuje, aby se rozšířila stávající silnice I/3. Stavba samotné dálnice je naplánovaná na roky 2024 až 2028.

Podle záměru protlačovaného ŘSD a MD by měla vést okolo Záhořan, Luk pod Medníkem, kde má být tunel, Netvořic, obce Tisem, Maršovic, Heřmaniček a Miličína. Podle Kremlíka je nová trasa výhodnější kvůli napojení na Pražský okruh, ne na dálnici D1, kde by mohl vzniknout problém.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) připustila, že se stavbou zhorší vodohospodářské poměry. „Proto se plánuje stavba vodovodního přivaděče. Kromě toho ještě letos zahájíme stavbu obchvatu Jesenice a Jílového, což jsou stavby, které s novou dálnicí souvisí. Navíc část I/3 už byla zkapacitněna, ale evidentně to nestačí,“ uvedla hejtmanka.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Protest proti dostavbě D3 přes Posázaví

Také Babiš uvedl, že projekt, který schválila vláda už v roce 1999 by se měl dokončit, ačkoli se mnohým nelíbí. „Nikdy nelze vyhovět všem,“ dodal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám