Hlavní obsah

Policista zastřelil spolujezdkyni prchajícího řidiče a zprostili ho viny. Matka ženy neuspěla se stížností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost matky mladé ženy, která v roce 2012 zemřela v ujíždějícím voze, na který střílel policista. ÚS označil stížnost dílem za nepřípustnou a dílem za zjevně neopodstatněnou. Žena tvrdila, že střelba na vůz byla nepřiměřená a vyšetřování tendenční.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Bývalý policista Jiří Tišler tvrdil, že spolujezdkyni v autě neviděl. Soudy dospěly k závěru, že služební zbraň použil oprávněně. Podle ÚS měla justice k dispozici dostatek důkazů a zprošťující rozhodnutí náležitě odůvodnila.

„Je namístě připomenout, že napadená rozhodnutí nebrání tomu, aby stěžovatelka uplatnila případný nárok na náhradu škody vůči Policii České republiky soukromoprávními prostředky,” stojí v usnesení.

Ujížděl zdrogovaný řidič

Incident, kvůli kterému stál bývalý policista před soudem, se odehrál 1. února 2012 kolem sedmé hodiny ráno. Tišler s kolegou pronásledovali na pražském Zlíchově ukradené auto, jehož řidič, recidivista, na výzvy policistů k zastavení nereagoval.

Po výjezdu ze zlíchovského tunelu se pronásledované auto srazilo s policejním vozem, poté se muž za volantem snažil najíždět na Tišlera. Ten proto čtyřikrát vystřelil ze služební zbraně. Řidič ale začal dál ujíždět – ve Strakonické ulici do protisměru – na což policista reagoval dalšími pěti výstřely.

Tišler střílel na pravou stranu auta. Chtěl trefit pravé kolo a podle svého tvrzení si myslel, že ve voze nikdo kromě řidiče nesedí. Na sedadle spolujezdce ale byla žena, kterou dvě ze střel trefily. Řidič pak podle spisu auto zastavil a utekl.

Policie ho dopadla týden po incidentu, za řízení pod vlivem drog dostal podmínku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám