Hlavní obsah

Zeman ustoupil. Staňka odvolá na konci července, řekl Hamáček

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se rozhodl, že vyhoví ČSSD a odvolá ministra kultury Antonína Staňka na konci července. Po schůzce s prezidentem a Staňkem v Lánech to řekl šéf soc. dem. Jan Hamáček. Zeman doposud Staňka odvolat odmítal. Podle Hamáčka je ale stále ve hře odchod sociálních demokratů z vlády. Prezident totiž neslíbil, že jmenuje novým ministrem Michala Šmardu, jak chce ČSSD.

Záznam: TK po schůzce Miloše Zemana s Janem Hamáčkem a Antonínem StaňkemVideo: Novinky

 
Článek

„Mám za sebou jednání s panem prezidentem, kterého se účastnil i pan Staněk. Pan prezident nás informoval, že k 31. červenci odvolá pana Staňka z postu ministra kultury,” řekl po více než hodinovém jednání Hamáček.

Zatím není jasné, kdo Staňka nahradí. Zeman chce počkat na rozhodnutí předsednictva ČSSD, které bude jednat v pondělí.

Hamáček očekává, že nejužší vedení partaje potvrdí jako adepta na ministra kultury Michala Šmardu. Zeman ale zatím neřekl, jestli Šmardu jmenuje. Odchod z vlády je tak podle Hamáčka stále ve hře. „Prezident neřekl otevřeně a jasně, že to bude respektovat,” zdůraznil Hamáček.

Hamáček: Nic se neposunulo

„Stál jsem tady ve čtvrtek a říkal jsem, že nejsem optimista a nic se ve mně neposunulo. Ta situace je stejná jako ve čtvrtek. Je to posun v tom, že pan prezident se rozhodl, že vyhoví ČSSD. Ale platí, že ČSSD má právo si rozhodovat o svých ministrech,” zdůraznil Hamáček, který působil naštvaně.

Hamáček dlouhodobě opakuje, že pro sociální demokraty nemá cenu být ve vládě, ve které si nemohou rozhodovat o svých ministrech, a vyhrožuje odchodem z vlády.

Staněk po jednání potvrdil slova Hamáčka. „Mohu říci pouze tolik, že jsme v rozhovoru s panem prezidentem a panem předsedou Hamáčkem dospěli k závěru, že pan prezident je připraven vyhovět žádosti pana premiéra. Panu prezidentovi jsem odevzdal svoji demisi, jak už jsem tisíckrát zopakoval, byla myšlena vážně domluvili jsme se na postupu a na řešení a to řešení je rozumné,” uvedl Staněk.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk podal demisi už v květnu. Zeman ho odmítal odvolat přes dva měsíce. Prezidenta se několikrát snažil přesvědčit i premiér Andrej Babiš (ANO).

Babiš se v pátek nechal slyšet, že hlavním problémem je nominace Šmardy. Po čtvrteční schůzce Babiš novinářům sdělil, že souhlasí s prezidentem, že Šmarda není ideálním kandidátem na post ministra kultury.

18. dubna 2019 - Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na oba podal trestní oznámení.
15. května 2019 - Oznámeno, že Staněk ke konci května rezignuje. V dopise Babišovi napsal, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Staněk rezignaci předal premiérovi 20. května.
28. května 2019 - Zeman nepřijal Staňkovu demisi. Hamáček oznámil, že požádá Babiše, aby Zemanovi navrhl Staňkovo odvolání. Novým ministrem kultury by se měl stát místopředseda ČSSD Michal Šmarda.
29. května 2019 - Zeman navrhl Babišovi, aby počkal s odvoláním Staňka na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal.
31. května 2019 - Babiš odeslal na Pražský hrad návrh na odvolání Staňka a jeho nahrazení Šmardou. Zeman zopakoval, že Ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.
21. června 2019 - Sociální demokraté po jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu kultury.
25. června 2019 - Zeman se setkal se Šmardou.
4. července 2019 - Jednání Babiše a Hamáčka se Zemanem posun nepřineslo. Podle prezidenta by ministr, který odhalil korupci na svém úřadu, neměl odcházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám