Hlavní obsah

Poslanci do Rady ČTK nikoho nevybrali, neuspěl ani Semín

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, ber

Poslanci ve středu odpoledne nezvolili členy Rady České tiskové kanceláře (ČTK), dvě místa tak zůstanou zatím volná. Neuspěl ani kontroverzní kandidát SPD Michal Semín, který rozhádal koalici ANO a ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Spoluzakladatel Akce D.O.S.T. Michal Semín na demonstraci na podporu Ladislava Bátory

Článek

Poslanci volili dva členy Rady ČTK ve středu v polední pauze. Kromě Semína do druhého kola postoupili nominanti ANO David Soukup, ODS Tomáš Mrázek a Pirátů a KDU-ČSL Josef Šlerka. Dostatečný počet hlasů nedostal nikdo z nich. Nová volba se bude konat na zářijové schůzi Sněmovny, do té doby mohou poslanecké kluby nominovat své adepty.

O členech Rady ČTK rozhodovalo 181 poslanců, ke zvolení byla potřeba nadpoloviční většina. Nejvíce hlasů dostal kandidát ANO Soukup (82 hlasů), adept Pirátů a lidovců Šlerka se umístil na druhém místě se 72 hlasy. Kandidát SPD Semín získal 39 hlasů a kandidát ODS Mrázek 28 hlasů.

První kolo hlasování se konalo začátkem června a jeho výsledky pobouřily ČSSD. Semín totiž díky poslancům ANO získal nejvíc hlasů (83).

Předseda ČSSD Jan Hamáček pohrozil odchodem z koalice, pokud by byl nakonec Semín do Rady zvolen. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš ale ubezpečil, že ANO pro Semína hlasovat nebude.

Semín je činovníkem spolku Akce D.O.S.T., čelí také kritice od části opozice za šíření nenávisti a konspiračních teorií. Proti možné volbě ultrakonzervativce Semína se ohradila i Federace židovských obcí.

SPD za svým kandidátem ale pevně stojí. „Myslím si, že je čest obhajovat Michala Semína. Odmítáme hysterii, která se rozpoutala kolem našeho nominanta,“ sdělil krátce před hlasováním místopředseda SPD Radim Fiala.

V sedmičlenné radě 20. června skončil její předseda Miroslav Augustin (zvolen za ANO) a Jakub Heikenwälder (zvolen za KDU-ČSL).

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby. ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu a České televize koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti. Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám