Hlavní obsah

Babiš je neschopný premiér a nedokáže Zemanovi čelit, hodnotí schůzku v Lánech opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Andrej Babiš (ANO) je slabým a neschopným premiérem, který nedokáže prezidentovi Miloši Zemanovi čelit. Tak hodnotí opozice výsledek čtvrtečního jednání Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) se Zemanem v Lánech. Všichni oslovení zástupci opozičních stran se shodují na tom, že prezident pohrdá Ústavou ČR.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedové opozičních stran (zleva) Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (druhá zleva).

Článek

„Miloš Zeman se ocitl mimo ústavní rámec, premiér mu nedokáže nebo nechce čelit, ČSSD znovu odkládá řešení. Dostali jsme se do situace, kdy ministra už více než měsíc neumí vyměnit ani strana, která ho nominovala, a nejnověji už ani premiér,“ reagoval na výsledek jednání předseda ODS Petr Fiala.

„Vidí pánové Babiš a Hamáček, že v této zemi opravdu nehrají první housle?“ zeptal se předseda STAN Vít Rakušan. „Silný prezident nerespektující Ústavu a slabá vláda – to je smutná realita dneška. Předčasné volby nepreferuji, jakkoli se jich neobávám. Vidím ale i jiná řešení, která mohou tomuto kroku předcházet,“ dodal Rakušan.

Babiš se před jednáním nechal slyšet, že není slabým premiérem a že jede do Lán prezidenta přemluvit.

„Chci prezidentovi vysvětlit, že máme koaliční smlouvu a já se chovám podle ní a že jsem nominací pana Šmardy vyhověl panu Hamáčkovi. Chci mu vysvětlit, že když si ho soc. dem. přeje, tak jeho nejmenování ohrožuje stabilitu vlády. Požádám ho, aby mně i předsedovi ČSSD vyhověl,“ uvedl ve čtvrtek před jednáním Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo. To se mu ale nepodařilo.

Výborný: Babišova neschopnost

„Andrej Babiš sliboval rychlé vyřešení situace, ale nic se nestalo. Je to důkaz jeho neschopnosti. Výsledek jednání je také důkaz naprosté podřízenosti Jana Hamáčka. Kolikrát ČSSD ještě ustoupí? Oba dva aktéři nechávají občany v naprosté nejistotě, navíc neustálé dohady vládních stran paralyzují Česko,“ kritizoval jednání premiéra lídr KDU-ČSL Marek Výborný.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil po jednání uvedl, že není překvapený. „Ukazuje se, že pan prezident není ochoten ustoupit. Hraje o čas a celou věc protahuje a zkouší, jak dlouho vydrží nervy ČSSD,“ uvedl Pospíšil. Dodal, že on sám nevěří tomu, že vláda skončí.

Hra na kočku a myš

Podle Pirátů hrají všichni aktéři pouze o čas, a prodlužují tak problematickou situaci. „Tato hra na kočku a myš pana prezidenta musí bavit. Zaráží mě však i situace, kdy premiér Babiš není schopen zhostit se své role a věc s prezidentem vyjednat,“ uvedl pro Novinky šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Dodal i to, že čekání sociálních demokratů do 15. července, nakdy chce Hamáček svolat stranické předsednictvo, nechápe. „Podstatné a pro stát důležité věci je třeba řešit hned,“ zdůraznil Bartoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám