Hlavní obsah

Poslanci ČSSD vládu nakonec nepoloží

Právo, Novinky, zpe, kab
Aktualizováno

Poslanci sociální demokracie se během středeční schůze Sněmovny sešli na mimořádném jednání klubu. Podle informací Novinek řešili, jestli nezmění své stanovisko při hlasování o nedůvěře vládě. Důvodem je situace na ministerstvu kultury. Šéf stany Jan Hamáček po jednání řekl, že soc. dem. vládu podpoří.

Živě: TK poslaneckých klubů a jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

Hamáček novinářům řekl, že Zeman kategoricky nevyloučil, že jmenuje Michala Šmardu ministrem kultury. ČSSD ve středu podpoří vládu, uvedl Hamáček.

Podle Hamáčka bude Babiš trvat na tom, aby Staňka vystřídal Šmarda, jak si přeje soc. dem. „To je základní předpoklad další koaliční spolupráce,“ řekl Hamáček.

Hamáček také novinářům přiznal, že pokud by Zeman odmítl Šmardu jmenovat, oranžoví ministři by mohli podat demisi. „To je mechanismus, který předpokládá koaliční smlouva,” podotkl.

Hamáček mluví o kompetenční žalobě

Pokud prezident konat nebude, je podle Hamáčka možnost podat kompetenční žalobu na hlavu státu. Tu by musel podat premiér. „Je to jedna z možností,“ uvedl Hamáček.

Hamáček zdůraznil, že je potřeba respektovat Ústavu. „Ústava jasně hovoří o tom, jak prezident postupuje v situaci, kdy pan premiér požádá o odvolání ministra. Já bych chtěl mít situaci vyřešenou do 30. června,“ uvedl Hamáček.

Hrad bez komentáře

Pokud to do konce června vyřešeno nebude, svolá Hamáček mimořádné jednání předsednictva ČSSD. To by mohlo opětovně hlasovat o odchodu soc. dem. z vlády. Předsednictvo ČSSD o tom hlasovalo již v pátek, z 41 přítomných členů hlasovalo pro odchod deset lidí, dalších deset se zdrželo.

Prezident Miloš Zeman své rozhodnutí ani jednání ČSSD nekomentoval. „Žádný komentář,” napsal Novinkám hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Soc. dem. doposud s jistotou avizovala, že bude hlasovat proti vyslovení nedůvěry vládě, napětí v kuloárech ale vyvolaly šachy na ministerstvu kultury.

Prezident Miloš Zeman totiž podle informací Práva odmítl jmenovat novým šéfem resortu Michala Šmardu, jak navrhl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Šmarda měl na kultuře vystřídat dosavadního ministra Antonína Staňka.

Hamáček opakovaně říkal, že jmenování Šmardy musí u Zemana zařídit Andrej Babiš z titulu premiérské funkce. Pokud Babiš jmenování Šmardy u Zemana nezařídí, pro ČSSD by to mohl být důvod položit vládu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD, zleva Roman Onderka, Tomáš Petříček, Jan Hamáček, Ondřej Veselý a Jana Maláčová

Středeční hlasování o nedůvěře vládě vyvolala pětice opozičních stran kvůli střetu zájmů premiéra. Pro nedůvěru bude hlasovat i SPD. Kdyby se přidali sociální demokraté, vláda by padla.

Reklama

Výběr článků

Načítám