Hlavní obsah

Meteorologové varují: Česko čeká výheň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové varují před tropickými teplotami. Výstraha, kterou v pondělí vydali, platí pro celé území České republiky až do středečního večera. Místy se teploty ve stínu mohou vyšplhat až na 37 stupňů Celsia.

Předpokládané teploty tento týdenVideo: windy.com

 
Článek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od úterního do středečního večera, ve Zlínském kraji pak až do čtvrtečního večera.

Varování s vysokým stupněm nebezpečí pak platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a Jihomoravský kraj ve středu od 12 do 21 hodin, kdy teploty vystoupí na 33 až 37 stupňů Celsia. Na západě Čech by mohlo být až 39 stupňů, což už se blíží českému absolutnímu teplotnímu rekordu 40,4 stupně z roku 2012. [celá zpráva]

Meteorologové upozorňují na riziko přehřátí a dehydratace, ale problémy se mohou objevit i v dopravě kvůli kolejím zdeformovaným horkem.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ uvádějí meteorologové.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24.6. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

S vysokými teplotami se nebude v následujících dnech potýkat jen Česko. Ve Francii či Španělsku očekávají v následujících dnech až 40 stupňů a vysoké teploty atakující rekordy budou panovat třeba i v Německu, Švýcarsku či Belgii.

Reklama

Výběr článků

Načítám