Hlavní obsah

Horko se tento týden bude blížit absolutnímu rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v České republice bude tento týden ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu, ve které do Evropy proudí velmi teplý vzduch od jihu. Nejteplejším dnem týdne i celého června bude středa, kdy bude ohrožen absolutní teplotní rekord, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24.6. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Velmi teplý vzduch od jihu k nám bude proudit po celý týden. Zažíváme nejteplejší závěr června za posledních 84 let,“ řekla Honsová.

V pondělí bude jasno nebo polojasno. Denní maxima vystoupí na 27 až 31 stupňů.

Poslední příležitost trochu se venku ochladit budeme mít v úterý ráno, kdy teploty ještě klesnou na 16 až 12 stupňů, přes den už ale teploty rychle vyletí k 30 až 34, pouze na Vysočině zůstanou kolem 28. Bude opět jasno nebo polojasno.

Nejteplejším dnem bude středa, kdy bude po celý den jasno. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 19 až 15 stupni, ale přes den dosáhnou 32 až 36 stupňů, na západě republiky to bude až 39 stupňů. „Není vyloučeno, že to bude ještě výš, je ohrožen rekord,“ upozornila Honsová. Dosavadní český absolutní teplotní rekord pochází ze srpna 2012, kdy bylo v Dobřichovicích naměřeno 40,4 stupně.

Ve čtvrtek přijde slabá studená fronta. Ráno bude ale nezvykle horké s teplotami mezi 23 až 19 stupni, na západě teploty neklesnou ani po ránu pod 24 stupňů. V Čechách přes den maxima vystoupí na 28 až 32 stupňů, na Moravě na 30 až 34. Mělo by být polojasno, během dne přechodně až oblačno, místy dešťové přeháňky nebo bouřky.

V pátek se opět dostaneme do oblasti vysokého tlaku, takže bude jasno až polojasno, teploty ale už nebudou tak vražedné. Po ránu budou mezi 18 až 14, přes den pak vystoupí na 26 až 30.

Na sobotu a neděli předpověď hlásí opět jasno až polojasno, teploty po ránu 18 až 14, přes den 27 až 31.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám