Hlavní obsah

Největší protest od roku 1989. Časosběrné video ukazuje, jak se plnila Letná

Aktualizováno

Nedělní protest proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice byl podle všeho největší demonstrací od roku 1989, a to i když dorazilo o něco méně lidí, než organizátoři čekali. Demonstranti odpoledne zaplnili pláň na pražské Letné a část přilehlého parku i přilehlé ulice Milady Horákové. Jak se Letná plnila, ukazuje časosběrné video Novinek.

Časosběrné video z demonstrace na LetnéVideo: Novinky

 
Článek

Demonstrace oficiálně začínala v půl páté, ale už kolem třetí hodiny začali lidé zabírat místa kolem pódia. Na pláň mířily davy lidí, před čtvrtou hodinou začala kolabovat doprava v metru.

Organizátoři čekali účast až 350 tisíc lidí, nakonec jich však zřejmě bylo o něco méně. Podle organizátorů na úvod demonstrace dorazilo zhruba čtvrt milionu lidí, Česká televize s odkazem na policii uvedla, že účastníků bylo 200 tisíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Protestů na Letné si všímá i zahraniční tisk

Operátor T-Mobile na základě dat ze své sítě v neděli uvedl, že se na pláni sešlo víc než 258 tisíc lidí, v pondělí pak číslo zpřesnil na 283 tisíc.

Další davy na akci přicházely se zpožděním i v jejím průběhu. Před pátou hodinou metro přestalo zastavovat ve stanici Vltavská. Krátce po páté hodině musela policie kvůli davům uzavřít pro auta i přilehlou ulici Milady Horákové.

Rozcházet se lidé začali kolem půl osmé večer. Záchranáři ošetřili 60 lidí s kolapsy, zvracením či drobnými úrazy. Sedm odvezli do nemocnice.

Záznam: Demonstrace na LetnéVideo: Novinky.cz/ ČTK

Podle všeho šlo o největší demonstraci od roku 1989. Tehdy se protestů 25. a 26. listopadu účastnilo půl milionu a 800 tisíc lidí. Protesty vedly k pádu komunistického režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám