Hlavní obsah

Jihočeská firma nepokácela smrky, dostala pokutu čtyři miliony za šíření kůrovce

Právo, kal

Čtyřmilionovou pokutu uložili českobudějovičtí inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti H – Agrana, s. r. o., za to, že neprováděla včasná a dostatečná opatření proti šíření kůrovce v lesích, které vlastní v Červeném Újezdci, Hosíně a v Borku u Českých Budějovic. Právo o tom v pondělí informovala mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Od října 2017 do května 2018 neprovedla společnost asanaci 9732 smrků napadených lýkožroutem smrkových a lesklým. V červenci a v srpnu 2018 neasanovala dalších 614 smrků. Celkem tedy nezpracovala 4355 metrů krychlových kůrovcového dříví,“ uvedl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích.

Společnost tak podle inspektorů umožnila dokončení vývoje nové generaci kalamitních škůdců na napadených stromech. Brouci vylétli a rozšířili se do okolních lesních porostů. „Došlo k ohrožení dalších lesních majetků, kde bude opět nutné napadené stromy kácet. Rozsah napadení v této lokalitě nemá v Jihočeském kraji obdoby,“ konstatoval Jiráček.

Jednu pokutu už dostali

Za ohrožení životního prostředí v lesích a včasné nezpracování a asanaci celkem 426 metrů krychlových kůrovcového dříví už inspektoři firmu H – Agrana pokutovali před rokem. „Tehdy jsme uložili sankci šedesát tisíc korun a jednalo se o stejné lesní pozemky v katastrech obcí Červený Újezdec a Borek. Firma se bohužel nepoučila a neudělala veškerá možná opatření, která by mohla šíření kůrovce zabránit,“ dodal Jiráček.

Proti pokutě podala společnost odvolání, to však Ministerstvo životního prostředí zamítlo a sankce nabyla právní moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám