Hlavní obsah

Vojáci nakoupí v e-shopu

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvu obrany trvalo roky, než nakoupilo dostatek uniforem, bot a maskáčů, aby bylo dost pro každého vojáka. Teď přislíbilo, že konečně změní i prehistorický způsob vydávání výstroje a vojáci nebudou muset vyrážet naslepo do výstrojních skladů, ve kterých oblečení nelze dopředu zamluvit a které jsou navíc jen na čtyřech místech republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojenské cvičení. Ilustrační foto

Článek

Zastaralý způsob vydávání, na který léta vojáci žehrají, pranýřuje v nejnovější zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

„Vojáci si pro výstroj jezdí do čtyř výdejen – v Praze, Táboře, Brně a Vyškově. Nemohou si ji ale předem ve výdejně zamluvit. Může se tak stát, že pro ně výstroj na daném místě nebude k dispozici,“ píšou kontroloři ve zprávě. Negativní zkušenost při shánění výstroje má řada vojáků.

„V Praze neměli sukně, tak jsem volala do Tábora. Tam mi paní ve skladu řekla, že je mají, ale málo, takže až přijedu, už nemusí být,“ sdělila Právu jedna důstojnice.

Za půl roku spustí zkušební provoz

Ministerstvo obrany na kritiku reagovalo, že modernější způsob vydávání je už na spadnutí. „Od prvního ledna 2020 bude formou zkušebního provozu v lokalitě Praha spuštěn objednávkový systém výdeje výstroje, který je dílčím krokem k zavedení plnohodnotného e-shopu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

NKÚ ve své zprávě kritizuje obranu i za to, že nedělá dost, aby se neopakovala situace z let 2015 a 2016, kdy musela armáda omezit výdej výstroje, protože sklady byly prázdné.

„Každý rok vynaložilo ministerstvo obrany na výstroj pro vojáky o jednu miliardu méně, než kolik byla hodnota výstroje, na kterou měli vojáci nárok,“ tvrdí NKÚ.

Armáda sice vydala v roce 2018 předpis, že zásoby zvýší až o 90 procent, to se ale podle kontrolorů nestalo a varují, že se může opakovat scénář, kdy ve skladech nic nebude a vojáci se budou muset oblékat v army shopech.

Obrana věří, že už k tomu nedojde. „Loni byly navýšeny limity na pořízení výstroje, aby se situace neopakovala,“ řekl Pejšek.

Dodal, že letos by měli za výstroj utratit 774 milionů, příští rok miliardu a v roce 2022 až 1,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám