Hlavní obsah

Noční bouřky přinesly přívaly vody i krupobití, silný vítr lámal stromy

Karlovy Vary
Aktualizováno

Do Česka dorazily v noci na úterý bouřky, padaly i kroupy. I když přeháňky byly jen několikaminutové, někde kroupy poškodily skla na domech nebo autech. Hasiči na Karlovarsku odčerpávali vodu ze sklepů, na Liberecku zase vítr polámal stromy. V platnosti je výstraha meteorologů před silnými a velmi silnými bouřkami.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek nad ČR v noci na 11. červnaVideo: ČHMÚ

 
Článek

Bouřky přišly do západních Čech před 20:00. V první vlně je doprovázely i kroupy, které měly velikost i několik centimetrů. Například v Lomnici u Sokolova dokázaly rozbít střešní okna nebo poškodit skla automobilů. Přeháňky ale byly lokální a trvaly jen několik minut.

Hasiči zasahovali v Karlovarském kraji u 24 událostí. Většinou odčerpali vodu ze sklepů, jinak vyjížděli ke spadlým stromům a v jednom případě uklidili také následky sesuvu půdy a kamení na vozovku. Všechny události se obešly bez zranění, sdělil v úterý mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Kroupy, které spadly při večerní bouřce 10. června nedaleko Josefova na Sokolovsku.

„Z 24 událostí na území kraje se v 19 případech jednalo o čerpání vody ze sklepů a jiných prostorů," uvedl Kasal. Karlovarský kraj zasáhla v pondělí večer krátká, ale silná bouřka. V některých oblastech zaznamenali lidé na fotografiích kroupy až o průměru padesátikoruny. Například v Sokolově kroupy poničily řadě lidí kapoty zaparkovaných aut.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Večerní bouře s kroupami 10. června nedaleko Josefova na Sokolovsku.

Hasiči v Libereckém kraji v souvislosti s noční bouřkou likvidovali popadané stromy na více než 40 místech. Ve Frýdlantském výběžku na Liberecku do jednoho narazil vlak, nikomu se nic nestalo, řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

„Vlak do stromu narazil ve 4:30 ve Višňové, v osadě Filipovka. Bylo to bez zranění,” řekla mluvčí. Popadané stromy omezily provoz i na dalších železničních tratích. Vlaky ráno nejezdily mezi Jestřebí a Doksy, Českou Lípou a Stružnicí či mezi Jedlovou a Svorem na Českolipsku.

Bouřka zasáhla Liberecký kraj jen zčásti. „Na Jablonecku, Semilsku i v okolí Turnova jsme neměli žádné výjezdy,” uvedla Štrauchová. Naopak hasiči se takřka nezastavili ve Frýdlantském výběžku, v Hrádku nad Nisou a okolí či části Českolipska. Několik stromů spadlo i na zaparkovaná auta. Jeden takový výjezd měli hasiči ve Višňové a další v nedalekých Černousích ve Frýdlantském výběžku. Popadané stromy odstraňovali hasiči i ze silnic, několik jich spadlo například na silnici první třídy č. 9 na Českolipsku.

Meteorologové varovali před další vlnou silných bouřek, která může od úterý do středy zasáhnout zejména severozápad Čech.

„V úterý odpoledne a večer, na severu Čech ještě i v noci na středu (12. 6.), se mohou v Čechách vyskytnout silné, na severu a severozápadě i velmi silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 50 mm a nárazy větru kolem 70 km/h,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Poškozené střecha kroupami nedaleko Josefova na Sokolovsku.

Výstraha před silnými bouřkami platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Královéhradecký, Pardubický kraj a Vysočinu. Varovaní před velmi silnými bouřkami pak pro Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám