Hlavní obsah

Noční silné bouřky zatopily podzemní garáže, sklepy i rodinný dům

Právo, kal, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, které v noci ze čtvrtka na pátek přešly přes Česko, přidělaly práci hasičům. Ti měli desítky výjezdů. Na jihu Čech museli evakuovat obyvatele zatopeného rodinného domu, v Brně a okolí zase hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů či podzemních garáží.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Zatopené podzemní garáže v Brně.

Článek

Na jihu Čech přívalový déšť zatopil v noci na pátek rodinný dům v obci Bílsko u Vodňan. Hasiči museli na člunu evakuovat dvě osoby. „Postaral se o ně starosta obce, který lidem zajistil náhradní ubytování,“ uvedla Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů.

Řeka Blanice překonala na dvou místech první stupeň povodňové aktivity. Jihočeští hasiči už zasahovali v souvislosti s bouřkou asi u čtyř desítek událostí. Nejčastěji čerpali vodu ze sklepů, odklízeli bahno ze silnic a čerpali vodu z ucpaných kanálů. Vyprošťovali také dva řidiče, kteří s autem uvízli ve vodní laguně v Hluboké nad Vltavou.

Pětatřicet výjezdů hasičů za noc na pátek si vyžádalo počasí na jižní Moravě. První místo ve statistice žádostí o pomoc obsadilo čerpání vody, nejvíce přímo v Brně a v jeho okolí. Voda zaplavila prodejny, sklady i podzemní garáže.

Příčinou práce hasičů byly následky bouřek a vydatného deště. „Před 2. hodinou ranní přijalo operační středisko první informace o událostech v souvislosti s vydatným deštěm. Jednalo se zatopené sklepy ve Veverské Bitýšce. Pak již následovala řada dalších zásahů. Kromě čerpání vody z objektů bylo nutné v několika případech zajistit také zprůjezdnění zatopených komunikací. Tak tomu bylo např. v Brně na ul. Jedovnická a Hradecká,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči v Brně odčerpávají vodu po nočních lijácích.

Do rána měli hasiči přímo v Brně patnáct zásahů, z toho jedenáct spojených s čerpáním vody. V okolí Brna dalších deset, osm z nich přineslo práci pro čerpadla hasičů. Ze sedmi případů na Blanensku byly pro změnu čtyři spojené s likvidací spadlých stromů. Na Vyškovsku hasiči jeli třikrát čerpat vodu.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Zatopené ulice v Brně.

„Nejvíce jednotek bylo nasazeno na čerpání v ulici Jakuba Obrovského v Brně, kde voda zaplavila prodejnu, kotelnu bytového domu, sklad firmy, suterén dalšího obchodu a dvě podzemní garáže. Tam bylo přes metr vody a 15 parkujících vozidel. Událost byla ohlášena ve 2.15 hodin a na místo postupně vyjelo sedm profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů,“ dodal Mikoška. Práce na čerpání trvaly až do dopoledních hodin.

Středočeští hasiči ve čtvrtek odpoledne a v noci na pátek likvidovali v souvislosti s bouřkami popadané stromy nebo čerpali vodu například ze zatopených sklepů, řekla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. Ve čtvrtek večer zasypala silnici mezi Davlí a Štěchovicemi vrstva bahna a suti.

Hasiči v souvislosti se špatným počasím evidují 56 výjezdů. „Přes den bylo nejvíce výjezdů na Praze-západ a na Berounsku, v noci jsme nejvíce vyjížděli na Příbramsku,“ řekla Fliegerová. Kvůli sesuvu půdy musela být silnice mezi Štěchovicemi a Davlí u Prahy uzavřena, auta i příměstské autobusy jezdily odklonem. Večer začali řidiči jezdit nejdřív kyvadlově jedním jízdním pruhem, před 20:00 byl provoz plně obnoven. V pátek je tu ještě omezená rychlost kvůli úklidovým pracím, omezení se očekává až do odpoledne.

V Příbrami způsobily škodu přívalové deště, v Pražské a Zahradnické ulici odplavilo množství vody dlažební kostky.

Reklama

Výběr článků

Načítám