Hlavní obsah

Ať hamižný oligarcha vrátí peníze, hřímá opozice kvůli Babišovu střetu zájmů

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Hamižný oligarcha a premiér v jedné osobě, alarmující situace. Tak opoziční politici častují premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli auditu Evropské komise. Ta podle Hospodářských novin rozhodla, že Babiš je ve střetu zájmů a Agrofert musí vrátit všechny dotace od roku 2018. Opoziční strany žádají okamžité svolání mimořádné schůze Sněmovny. Piráti hovoří o hlasování o nedůvěře vládě.

Miroslav Kalousek výzývá Andreje Babiše k vyjádřeníVideo: psp.cz

 
Článek

„Na proplácení sociálních služeb pro ty nejpotřebnější nemáme, ale stamiliony hamižnému oligarchovi a premiérovi v jedné osobě proplácíme. Budeme tvrdě vyžadovat, aby český stát peníze po Agrofertu nekompromisně vymáhal,“ napsal Novinkám šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že situace okolo střetu zájmů Andreje Babiše je pro Českou republiku mezinárodní ostudou. „Premiér by měl konečně přijmout odpovědnost a podat demisi, aby nadále nepoškozoval ČR,” míní Pospíšil.

Jiří Pospíšil ve sněmovně ke střetu zájmů premiéra Andreje BabišeVideo: Novinky

Šéf Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že rozhodnutí Evropské komise jsou velký problém pro Českou republiku. „Ta situace je alarmující. Upozorňovali jsme na to již před rokem, ministerstva tvrdila, že to je v pořádku,“ reagoval Bartoš. „Nemůžeme přistoupit na to, že si premiér v rozporu se zákonem posílá z rozpočtů peníze. Ty peníze by měl vrátit občanům ČR,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (vlevo)

Piráti také uvedli, že pokud se ukáže, že jsou informace pravdivé, budou chtít hlasování o nedůvěře vládě.

„Apelujeme na to, aby ministerstva zveřejnila audit a dala ho k dispozici. Pokud je pravda, co se objevilo v médiích, premiér Andrej Babiš má pořád střet zájmů. Vyzýváme Andreje Babiše, aby Agrofert vrátil České republice veškeré finanční prostředky,“ vyzval premiéra šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Hlasování o nedůvěře vládě by podle něj bylo adekvátní.

„Žádáme zveřejnění rozhodnutí Evropské komise a vyčíslení toho, kolik peněz od roku 2018 získal Agrofert z EU a z ČR. Budeme požadovat, aby peníze, které bude muset vrátit ČR, byly vymáhány po Agrofertu. Současně by do vyjasnění situace mělo dojít k zastavení poskytování dotací Agrofertu,” uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný prohlásil, že český daňový poplatník se nesmí ani korunou podílet na řešení osobních firemních problémů premiéra. „Svěřenecký fond, nesvěřenecký fond. Očekávám, že se k tomu postaví čelem,” podotkl Výborný.

Opozice má čtyři požadavky

Opoziční strany spolu s koaliční ČSSD a KSČM, která vládu toleruje, se v pátek dopoledne sešly na schůzce a zformulovaly čtyři požadavky, které adresují Babišovi. Požadavky zatím nepodpořili pouze komunisté, SPD se schůzky odmítla zúčastnit.

Požadují zveřejnění výsledků auditu. Chtějí, aby vláda okamžitě zastavila vyplácení dotací firmám, které jsou ve svěřenském fondu premiéra. Opozice také požaduje, aby odpověď Evropské komisi nepsali ministři za hnutí ANO.

Strany zároveň oznámily, že chtějí na úterní jednání Sněmovny zařadit mimořádný bod, v rámci kterého se budou moci Babiše ptát na otázky ohledně střetu zájmů.

Reklama

Související články

ODS chce, aby vláda pozastavila dotace Agrofertu

Opoziční ODS navrhla Sněmovně, aby v souvislosti s podezřeními kolem střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) vyzvala vládu k pozastavení národních dotací...

Výběr článků

Načítám