Hlavní obsah

ANO slaví vítězství. Je to velký úspěch, řekl Babiš

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Vedení hnutí ANO s nově zvolenými europoslanci slaví vítězství. ANO získalo 21 procent a bude mít šest europoslanců.

Andrej Babiš k výsledku volebVideo: Novinky

 
Článek

Ihned po vyhlášení výsledků si předseda hnutí a premiér Andrej Babiš přiťukl sektem s lídryní kandidátky Ditou Charanzovou a dvojkou Martinou Dlabajovou.

„Chtěl bych poděkovat všem občanům, kteří nás volili. Moc si toho vážíme. Považuji to za skvělý úspěch. Jela tady na nás intenzivní sprostá kampaň, negativní zprávy o řepce, pekárně a všechny tyhle nesmysly. Všichni naši soupeři jeli antibabiše. Proto to považuji za velký úspěch,“ prohlásil na tiskové konferenci premiér.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš a kandidátka Dita Charanzová (vpravo) si připíjejí po vítězství hnutí v eurovolbách.

Babiš prohlásil, že čeští europoslanci by měli držet při sobě a ne kopat jeden do druhého. „Máme jen 21 poslanců. Pokud nejsme schopni vystupovat tam jednotně a bojovat za Českou republiku, je mi to líto,” zhodnotil.

Premiér řekl, že volby bral jako indikátor toho, jestli vláda funguje. „Naše vláda funguje skvěle, Česká republika má skvělé výsledky. Není důvod mít obavy o budoucnost naší země,” prohlásil Babiš.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do Evropského parlamentu ve srovnání s volbami v roce 2014

Debakl ČSSD, která nezískala jediný mandát, podle něj na vládu mít vliv nebude.

Babiš jel z hokeje

Babiš dorazil do štábu jako poslední až před jedenáctou večerní. Jel totiž z Bratislavy, kde sledoval neúspěšný boj Česka o bronzovou medaili na mistrovství světa v hokeji.

Dita CharanzováVideo: Novinky

Řekl, že věří ve vítězství ANO. Volby jsou podle něj ukazatelem vnitropolitické situace v České republice. Za největší soupeře Babiš označil Piráty. Zkritizoval, že oni i další strany v kampani útočili na jeho osobu.

Sebevědomí nechybělo

Optimisticky před vyhlášením výsledků vystupoval i Faltýnek. „Vidím to pozitivně. Doufám, že vyhrajeme a že dostaneme víc mandátů, než jsme měli v minulých volbách,“ řekl při příchodu do centrály hnutí Faltýnek.

V evropských volbách před pěti lety ANO zvítězilo, ale velmi těsně. Tehdy získalo čtyři mandáty stejně jako ČSSD a TOP 09.

„Od začátku nám šlo o to vyhrát, za dobrý výsledek budu považovat vše nad pět mandátů,“ sdělila novinářům Charanzová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lídryně ANO Dita Charanzová po příjezdu do volebního štábu hnutí

Lidé asi dali přednost hokeji, hodnotil Faltýnek

Faltýnek i Charanzová řekli, že doufali ve větší volební účast. Ta nakonec dosáhla 28,72 procenta.

„Určitě je to zpětná vazba pro nás pro politiky, abychom dokázali ta evropská témata víc přiblížit lidem. Byla bych radši, kdyby přišlo ještě víc lidí a dokázali vyjádřit názor, kdo by je měl zastupovat v europarlamentu,“ komentovala europoslankyně.

Jaroslav FaltýnekVideo: Novinky

„Lidé dali asi přednost hokeji nebo je spíš zajímá ta domácí politika. Je to hlavně o nás politicích, abychom dokázali přesvědčit občany, že evropské volby jsou důležité a že i těch 21 poslanců může něco změnit,“ dodal Faltýnek.

Reklama

Výběr článků

Načítám