Hlavní obsah

Piráti skryli na volební lístek narážku na Babiše

Stávající eurovolby jsou pro české politické strany nejen soutěží o vyslání svých kandidátů do Evropského parlamentu, ale mají i svou domácí linku. Prezident Miloš Zeman v pátek mluvil o tom, že volby budou testem spokojenosti s tuzemskou politikou, a v podobném duchu se nechali slyšet i někteří sněmovní politici. Výmluvně to pak dokreslil počin Pirátů, kteří na volební lístek ukryli narážku na premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Foto: repro/Novinky

Pirátský hlasovací lístek se šifrou

Článek

Kdo pozorně studoval hlasovací lístek Pirátů, mohl si všimnout, že první písmena uvedených povolání u prvních devíti kandidátů tvoří vzkaz „Bureši čaú.“

Jde o narážku na krycí jméno Bureš, pod nímž je Andrej Babiš veden jako agent ve svazcích komunistické StB. Babiš sám sice spolupráci popírá, ale v soudních přích, v nichž se nálepky snažil zbavit, neuspěl.

Aby pirátům při sestavování písmena vyšla, museli se občas dost snažit. Tak třeba dvojka na kandidátce Markéta Gregorová má jako první povolání uvedeno „ukulelistka“, nebo Mikuláš Peksa, který je hned za ní, neuvádí, že je poslanec, ale prezentuje se jako „reprezentant Pirátů v PSP ČR“.

„Pár lidí našlo a před odhalením i vyplnilo,” uvedl na Facebooku k volebnímu lístku se šifrou předseda Pirátů Ivan Bartoš poté, co se zpráva začala objevovat v médiích. „Gratulace a dík, že jste tuhle legraci udrželi neveřejnou do dnes...,” doplnil v pátečním statusu.

Aby někdo mohl uskutečnit takový vtip, musí ho mít připravený nejméně dva měsíce před volbami, a kdyby pak chtěl couvnout, má smůlu - podle regulí měly strany možnost do kandidátek naposledy zasáhnout letos 25. března.

Lakmusový papírek, žlutá karta...

Jako příležitost poslat vzkaz Andreji Babišovi vidí volby třeba i předseda ODS Petr Fiala. „Lidé v těchto dnech chodili na náměstí, vyjadřovali svůj nesouhlas s vládou, a tady mají velkou šanci dát najevo, co si o současné politice Andreje Babiše myslí,“ připomněl Fiala sérii demonstrací, které se konaly v reakci na dubnovou výměnu na ministerstvu spravedlnosti.

Lidé při nich připomínali, že Babiš čelí trestnímu stíhání a že výměna v resortu proběhla krátce poté, co ho policie navrhla obžalovat v kauze Čapí hnízdo, a vyjadřovali obavy o nezávislost justice.

Předseda ODS Petr Fiala u voleb do europarlamentuVideo: Vladimír Klepáč, Právo

Podobný názor jako Fiala vyslovil i předseda lidovců Marek Výborný. Volby označil za „lakmusový papírek“ vnímání současné vládní koalice ANO a ČSSD opřené o hlasy KSČM. „A to také může ovlivnit příští týdny a měsíce na české politické scéně,“ uvedl.

Také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vidí eurovolby i jako hlasování o Babišově vládě. „Je to hlas proti demontáži EU a současně je to žlutá karta pro Andreje Babiše a jeho vládu,“ uvedl.

Že se v eurovolbách hlasuje i o domácí scéně, si myslí také prezident Miloš Zeman. „Evropské volby, ať se nám to líbí, nebo ne, jsou testem spokojenosti i s domácí politikou," řekl České televizi.

Foto: Novinky

Kdy se volí v Evropě do Evropského parlamentu

Volby v České republice skončily v sobotu ve 14 hodin. Na to, jak hlasování dopadlo, si ovšem budou muset Češi ještě chvíli počkat. Výsledky mohou být zveřejněny až po skončení hlasování v celé EU. Jako poslední se zavřou volební místnosti v neděli ve 23 hodin v Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám