Hlavní obsah

Filip: Udělal správnou věc. Věřím, že Zeman Staňkovu rezignaci nepřijme

Právo, kab

Předseda komunistů Vojtěch Filip se zastal odstupujícího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Věří, že prezident Miloš Zeman jeho rezignaci k 31. květnu nepřijme. Prohlásil to na svém Facebooku s tím, že neví, proč by měl ministr pykat za to, že udělal správnou věc a odvolal z Národní galerie Praha jejího šéfa Jiřího Fajta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Po neustále sílícím tlaku a štvavé kampani ministr kultury oznámil, že rezignuje. Ptám se proto: Proč by měl ministr pykat za to, že udělal správnou věc? Věřím, že pan prezident Staňkovu rezignaci nepřijme. Proč by taky měl? Ministr se zachoval přesně tak, jak musel,“ napsal Filip na Facebook.

„Jeho rezignací by se jen potvrdilo „vítězství“ Jiřího Fajta, který si to rozhodně nezaslouží. Jeho drzost totiž nezná mezí!“ dodal.

Foto: Novinky.cz s Právo

Miloš Zeman a Jiří Fajt

Staňka se Filip zastal jen dvě hodiny předtím, než budou o jeho odchodu na Hradě jednat vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček s prezidentem.

Právě Hamáček prý Staňkovi rezignaci doporučil. Ministr čelil kritice nejen ze strany umělců, kteří proti němu dokonce sepsali petici, ale i ze strany svých kolegů z ČSSD.

Hamáček chce se Zemanem diskutovat jméno možného náhradníka, kterým by měl být „politický nominant”.

Staněk v rezignaci zdůraznil, že odchází na přání Hamáčka po „masivní kampani“ a boji s „elitami“, které vyvolalo jeho rozhodnutí odvolat Fajta z postu ředitele Národní galerie Praha a Michala Soukupa z křesla Muzea umění Olomouc. Jejich odvolání Staněk zdůvodnil závažnými pochybeními v hospodaření.

Babiš Staňka případně odvolá

Premiér Andrej Babiš (ANO) soc. dem. na výměnu ministra kultury kývl, ačkoliv dodal, že osobně neměl se Staňkem problém. Zdůraznil, že pokud by Zeman nesouhlasil s demisí, tak Staňka navrhne odvolat. V takovém případě pak musí hlava státu podle Ústavy neprodleně konat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk

Předseda komunistů, kteří vládu ANO a ČSSD podporují, nicméně stojí na straně odstupujícího ministra. Čtenářům svého příspěvku doporučil, aby si o Fajtovi prolistovali zprávy na internetu. Zmínil, že Fajt měl v posledních letech vytvořit v institucích, v nichž působil, nekryté závazky ve výši desítek milionů korun.

„A ty se pak velmi těžko splácejí, a ještě k tomu, žel, z veřejných rozpočtů!“ dodal Filip.

Připomněl také zprávy médií, že si Fajt v roce 2014 řekl Komerční bance, která sponzorovala Národní galerii, o příspěvek 1,3 milionu korun ke svému platu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček při rozhovoru pro deník Právo

„Tomu říkám drzost! Podobná aféra by každého státního úředníka měla okamžitě stát místo. Tehdejší lidovecký ministr kultury Daniel Herman však Jiřího Fajta podržel a ještě mu dal odměnu. Proč asi? Zřejmě standard u lidovců. Není se pak čemu divit, když se Daniel Herman zastal Fajta i tentokrát,“ napsal Filip.

„S odvoláním Fajta nesouhlasí ani někteří zástupci kulturních institucí a umělci, kteří sepsali petici za Staňkovo odvolání. Nezlobte se na mě, ale tohle je zvláštní doba. To mi připadá, že někteří jsou nedotknutelní a považují se za nadlidi,“ uvedl také Filip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám