Hlavní obsah

Pokus o transparentnost v Praze ztroskotal na strachu ze stíhání

Novinky, Renáta Bohuslavová

Zatímco před volbami současné vedení Prahy slibovalo transparentní a otevřené vedení města, půl roku po nástupu do funkcí je vše jinak. Rada ve složení Piráti, Praha sobě, TOP 09 a Starostové v pondělí o zásadním rozhodnutí spojeném se začátkem výstavby metra D hlasovala nikoliv veřejně, jak by se dalo čekat, ale tajně.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a Profimedia.cz/CNC

Zleva Adam Scheinerr, Zdeněk Hřib a Petr Hlaváček.

Článek

Podle informací serveru Novinky to bylo ze strachu z možného policejního stíhání, či dokonce vláčení po soudech. Radní zkrátka nechtějí dopadnout jako jejich předchůdci v čele s Bohuslavem Svobodou (ODS) v kauze Opencard, kteří byli odsouzeni za své hlasování. Kdyby tehdy hlasovali o prodloužení smlouvy tajně, policie by ostrouhala. V úterý Novinkám nikdo nechtěl říct, kdo vlastně tajné hlasování o metru D navrhl.

Pro zahájení geologického průzkumu na trasu metra D, a tudíž i zahájení stavby metra se v tajném hlasování vyjádřilo šest členů rady, tři se zdrželi a jeden hlas vůbec neodevzdal. Radní Jan Chabr z TOP 09 na jednání nebyl přítomen.

Ačkoliv hlasování o metru D bylo tajné, tak předchozí hlasování o tom, že rada chce tajnou volbu, bylo veřejné. „Důvody pro tajnou volbu nevidím a neuznávám. Překvapilo mě, že pro tajné hlasování byl pan primátor. Myslím, že ostatní Piráti ne. Pak byla krátká rozprava a dotazy, proč je to tajné, a na ty nebylo odpovězeno,“ popsala průběh tohoto hlasování radní Hana Marvanová (STAN).

Pro hlasování o metru D v tajné volbě zvedli ruku vedle primátora Hřiba i náměstek za TOP 09 Petr Hlaváček a čtyři členové Prahy sobě – náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, náměstek pro finance Pavel Vyhnánek, radní pro kulturu Hana Třeštíková a radní pro sociální oblast Milena Johnová.

Primátor Hřib na dotaz, kdo prosazoval tajné hlasování a proč on pro to hlasoval, neodpověděl. Uvedl jen, že jednání rady jsou vždy neveřejná. Jmenovitě se však vždy uvádí, kdo jak hlasoval a k nahlédnutí má zápis i opozice.

Tajné hlasování bránil náměstek Scheinherr, do jehož gesce výstavba metra D spadá. Jde podle něj o zásadní hlasování a rada chtěla na základě koaliční domluvy dát všem prostor pro stoprocentně svobodné rozhodnutí.

„Panuje všeobecná shoda, že město tuto dopravní stavbu jednoznačně potřebuje, ale přesto jsme chtěli dát všem radním možnost vyjádřit se, aniž by museli brát jakýkoliv ohled na politické mantinely uskupení, jejichž jsou členy,“ řekl Novinkám Scheinherr.

Nechceme druhou Opencard

„Šlo o koaliční rozhodnutí,” uvedl Scheinherr na otázku, kdo tajné hlasování navrhl. Kdo přesně se ale na takovém postupu předem dohodl, ale není úplně zřejmé.

Podobně postup hájí i Hlaváček z TOP 09, který byl také pro tajnou volbu. „Metro D je velmi zásadní a velký projekt. Je možné, že v průběhu jeho výstavby dojde k pochybnostem a nečekaným zvratům. Proto jsme chtěli umožnit každému co nejsvobodnější hlasování nepodmíněné barvou klubu,“ uvedl Hlaváček.

Podle dalšího radního přítomného na jednání, který si nepřál být jmenován, však nešlo ani tak o barvy politických klubů, ale o strach z případných trestních následků. Rada zkrátka nechtěla být u něčeho podobného, jako byl projekt Opencard.

I kdyby totiž policie v budoucnosti zkusila rozhodnutí rady o metru D kriminalizovat, tak jak se stalo v minulosti v případě hlasování o prodloužení smlouvy s poskytovatelem služeb karty opencard, nemohla by nikoho z hlasujících identifikovat, a tedy ani stíhat.

STAN: Nevíme, proč byla volba tajná

Proti tajné volbě byla Hana Marvanová (STAN) a Vít Šimral (Piráti). Zdržel se Petr Hlubuček (STAN) a Pirát Adam Zábranský.

„Nevím, proč se hlasovalo tajně. Hlasování jsem se zdržel, protože jsem to nepochopil. Přišlo mi to divné. Je zbytečné, abychom se uchylovali k takovým způsobům, ale respektuji většinovou vůli svých kolegů,“ řekl Novinkám Hlubuček.

Narušení transparentnosti tajným hlasováním však nevidí radní za Prahu sobě Hana Třeštíková. „Myslím, že to bylo v pořádku. Nemá to nic společného s transparentností a toto byla naše domluva,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám