Hlavní obsah

Střední Evropu čekají extrémní srážky, Česku se to nejhorší vyhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes střední Evropu se velmi zvolna přesouvá k severozápadu tlaková níže. Meteorologové očekávají, že na návětří Alp může spadnout během pondělí a úterý i více než 150 milimetrů srážek. České republice by se extrémní srážky měly vyhnout.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky za pondělí a úterý podle modelu Aladin

Článek

„Pásmo vydatnějšího deště je velmi blízko našich hranic, ale podle aktuálních předpovědních materiálů to vypadá, že se nám 'to nejhorší' vyhne,” popsal na webu meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Šrámek.

„Extrémní množství srážek” meteorologové očekávají v jižní polovině Německa, zejména na návětří Alp.

Nejvydatnější srážky jsou v Česku očekávány v druhé polovině pondělí a v noci na úterý na Šumavě.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky za pondělí a úterý podle modelu ECMWF

Modely nyní ukazují, že by tam během 12 hodin mělo napršet mezi 20 až 40 milimetry. „Za celé pondělí a úterý by na Šumavě mohlo napršet i přes 50 milimetrů,” uvedl meteorolog.

Meteorologové nicméně prozatím neočekávají vydání výstrahy před vydatnými dešti.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky za pondělí a úterý podle modelu GFS

Česká republika se dlouhodobě potýká se suchem. Nedostatek vody v půdě se díky počasí posledních týdnů zmírnil, ale stav podzemních vod zůstává i nadále nízký a odborníci proto bijí na poplach. Chybí totiž zhruba roční úhrn srážek.

Vláda avizovala, že hodlá na boj proti suchu investovat 30 miliard korun, na opatření, která by pomohla zadržet vodu v krajině.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky za pondělí a úterý podle modelu DWD

Reklama

Výběr článků

Načítám