Hlavní obsah

Většina Čechů připouští skon Unie do roku 2040

Právo, mcm

Tři pětiny Čechů (57 procent) se domnívají, že Evropská unie tu v roce 2040 už nemusí být. Češi ovšem nejsou výjimkou – a nejsou v tomto ohledu ani nejextrémnější. Na Slovensku dokonce dvě třetiny dotázaných považují zánik EU během příštích deseti až dvaceti let za „realistickou možnost“.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dokládá to průzkum, provedený ve čtrnácti zemích, tedy v polovině členských států Unie, který si objednala Evropská rada pro zahraniční vztahy. O průzkumu, který provedla britská firma YouGov, informoval deník The Guardian.

Výsledky ukazují, že rovněž ve Francii, Rumunsku, Itálii, Řecku a Polsku podobný podíl oslovených jako v Česku nedává Unii žádnou delší budoucnost. V Maďarsku, Nizozemsku a Německu panuje skepse vůči Unii menší, ale i tam viditelně překračuje hranici 50 procent.

Jediné Rakousko je rovnoměrně rozděleno na ty, kdo si myslí, že za necelé čtvrtstoletí to bude mít Unie spočítané, a na ty, kdo si myslí, že přežije.

Obavy z války i z chudoby

Pouze ve třech zemích, kde se průzkum prováděl, zůstali euroskeptici v jasné menšině. Ve Španělsku si jen dvě pětiny lidí myslely, že Unie se v brzké době zhroutí, a v Dánsku či Švédsku byl podíl euroskeptiků jen o pár procent vyšší (41 a 44 procent).

Nejen to: plná třetina Francouzů a Poláků nevylučuje ani válku. Tyto obavy jsou rozšířeny zejména mezi těmi, kdo příští týden buď nechtějí jít volit, nebo podpoří odpůrce Unie – třeba Národní shromáždění Marine Le Penové ve Francii nebo AfD v Německu.

Evropané se podle YouGov obávají i o svou životní úroveň. Jen třetina Němců a čtvrtina Italů či Francouzů přiznala, že i koncem měsíce má obvykle peníze na náhlá vydání. V Řecku to dokáže jen pět procent lidí.

Naopak ve Švédsku a Dánsku mívá i koncem měsíce peníze pro případ potřeby skoro polovina. Za nimi se umístilo Česko, kde má nějaké peníze koncem měsíce více než třetina (36 procent) lidí. Což ale také znamená, že skoro dvě třetiny je nemají.

Skepse zjištěná průzkumem YouGov působí zajímavě zejména ve srovnání s unijními šetřeními Eurobarometer, podle nichž lidová podpora pro EU dosáhla nyní úrovně, jaká tu nebyla už déle než čtvrtstoletí. Dvě třetiny dotázaných chovají podle posledního průzkumu Eurobarometru kladné pocity vůči Unii, což je nejvíce od roku 1983. A podle YouGov devět desetin voličů (92 procent) připouští, že by zánikem Unie tratili i oni sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám