Hlavní obsah

Národní galerie chce za 65 milionů koupit obraz, který ještě předloni stál necelé tři miliony

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Barbora Zpěváčková

Národní galerie Praha chce za 65 milionů korun koupit deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který pravděpodobně pochází z dílny Mistra Vyšebrodského cyklu. Obraz byl přitom předloni nabízen v dražbě za vyvolávací cenu 2,8 milionu korun, tehdy ho galerie nekoupila.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Středověký deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který pochází s největší pravděpodobností z dílny Mistra Vyšebrodského cyklu a může být variantou jedné z devíti jeho částí.

Článek

Obraz se předloni dražil ve Frankfurtu nad Mohanem za vyvolávací cenu 110 tisíc eur (v přepočtu asi 2,8 milionu korun). Nevydražil se, ale po dražbě ho za neznámou cenu koupil současný majitel, kterým je Nadační fond Richarda Fuxy.

Podnikatel Fuxa, který spoluzakládal firmu BigBoard, obraz nyní nabízí galerii ke koupi za 65 milionů korun. Fuxa v médiích uvedl, že obraz koupil za mnohonásobně větší cenu, než byla v aukci.

Národní galerie ještě za vedení bývalého ředitele Jiřího Fajta požádala ministerstvo kultury o mimořádnou dotaci. Nárůst ceny galerie vysvětlila tím, že v době dražby se nevědělo, zda je obraz pravý. Kupec riskoval, ale státní instituce podle bývalého ředitele Fajta tak jednat nemůže, a proto také dílo nekupovala ve zmíněné aukci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Středověký deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který pochází s největší pravděpodobností z dílny Mistra Vyšebrodského cyklu a může být variantou jedné z devíti jeho částí.

Středověký deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který byl objeven nedávno, pochází s největší pravděpodobností z dílny Mistra Vyšebrodského cyklu a může být variantou jedné z devíti jeho částí. Vyšebrodský cyklus je považován za vrchol deskového malířství v Čechách z doby krátce před rokem 1350 a Národní galerie ho má v dlouhodobé zápůjčce.

Ministerstvo chce ještě posudek

Mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl Novinkám sdělila, že resort vyhodnotil podklady dodané Národní galerií v Praze a nemá pochybnosti o původnosti díla a jeho souvislosti s českým prostředím.

„Než budou případně vynaloženy veřejné prostředky, je však nutné učinit vše pro maximální objektivizaci ceny, zejména v souvislosti s rozsahem dochování originální vrstvy a s celkovým stavem díla a jeho kontextem. Proto ministerstvo kultury zadává ještě nezávislé expertní posouzení předmětné deskové malby, které by mělo být k dispozici v řádech týdnů,“ uvedla Häckl.

O obraz se zajímala policie, případ odložila

O obraz se dříve zajímala policie s podezřením na spáchání trestného činu podvodu ve stadiu pokusu. Věc ale odložila. „Případ byl odložen. Trestní oznámení, které jsme prověřovali, jsme odložili s tím, že se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Andrea Zoulová.

V Národní galerii Praha nedávno došlo k rošádě ve vedení. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ze dne na den odvolal tehdejšího ředitele Fajta.

Svůj krok Staněk vysvětlil s tím, že Fajt ztratil jeho důvěru v tom, že je schopen hospodárně a odpovědně vést tak významnou instituci s tak obrovským rozpočtem. „Kontroly od roku 2016 ukázaly na celou řadu pochybení a na porušení zákona o veřejných zakázkách,“ vysvětlil Staněk.

Jedním z důvodů odvolání Fajta má být i odměna pro něj ve výši téměř 1,2 milionu korun na základě smlouvy o vytvoření autorského díla, kterou se svým šéfem uzavřela Národní galerie v Praze loni v prosinci. Národní galerii dočasně vede Ivan Morávek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám