Hlavní obsah

Zklidněte situaci v resortu kultury, vyzvalo Staňka vedení ČSSD. Ministrem zůstává

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Užší vedení ČSSD ve čtvrtek odpoledne řešilo ministra kultury Antonína Staňka. Část sociálních demokratů tvrdí, že partaji ve vládě nepomáhá, a požadovala jeho hlavu. Staněk ale jednání ustál. Grémium soc. dem. ale ministra vyzvalo, aby uklidnil situaci v resortu kultury.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Článek

Staněk čelí kritice především kvůli tomu, že odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

„Politické grémium uložilo panu ministrovi, aby připravil transparentní výběrové řízení na obě uvolněné funkce a uložilo mu, aby zklidnil situaci v resortu kultury. Uložili jsme mu, aby tu situaci vyřešil do konce května,” řekl novinářům po dvouhodinovém jednání grémia šéf strany Jan Hamáček.

Onderka: Moje pochybnosti nerozptýlil

První místopředseda ČSSD Roman Onderka se po jednání nechal slyšet, že ministr nerozptýlil jeho pochybnosti o způsobu, jakým ředitele odvolal. Podle něj chyběla diskuze. Onderka se už dříve vyslovil pro demisi Staňka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Onderka

„Pan ministr má moji důvěru ve vztahu k usnesení, které přijalo grémium ČSSD. Nerozptýlil ale moje pochybnosti o způsobu řešení těch personálií. Považuji to za chybu. Proto jsem přijali usnesení, aby uklidnil situaci,” prohlásil Onderka.

O tom, co se bude dít na konci května, Hamáček nechtěl mluvit. „Očekávám, že usnesení je jasné. Nebudu spekulovat o tom, co se stane, kdyby splněno nebylo,” řekl Hamáček.

Ráno ministr mluvil i před poslanci ze sněmovního podvýboru pro kulturu, ti se ale s jeho slovy nespokojili. Podvýbor přijal usnesení, ve kterém konstatuje, že Staňkovo vysvětlení není adekvátní.

Ministra kritizuje opozice a část veřejnosti. Petici, která požaduje Staňkův odchod z ministerstva, podepsalo přes šest tisíc lidí.

Staněk ale ke svému odchodu nevidí důvod. „Pokud bych měl být odvolán za to, že chci, aby veřejné prostředky byly vynakládány transparentně, pak si neumím představit fungování této společnosti,“ řekl ve čtvrtek ve Sněmovně Staněk.

Reklama

Související články

Onderka je pro demisi Staňka

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) bude po návratu z Číny vysvětlovat vedení soc. dem. odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea...

Výběr článků

Načítám