Hlavní obsah

Danění náhrad za ukradený církevní majetek je proti ústavě, zlobí se lidovci a ukázali stížnost

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stížnosti na zákon o zdanění náhrad církevních restitucí se množí. Zatímco v úterý ráno představili návrh na zrušení zákona Starostové, vpodvečer informovali o vlastní ústavní stížnosti k Ústavnímu soudu senátoři KDU-ČSL. Návrh starostů považují za tříštění sil.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný

Článek

Celý zákon je podle předsedy lidovců Marka Výborného protiústavní a chtějí tak, aby o něm rozhodl soud. „Zákon zjevným způsobem zasahuje do smluvních vztahů jednostranně ze strany státu. Za majetek, který byl ukraden, zplundrován nebo komunisty zlikvidován jsou církvím vypláceny náhrady a tyto náhrady mají být zdaněny,” uvedl Výborný v úterý večer na tiskové konferenci.

„Ústavní stížnost máme odpracovanou, vytvářeli ji zkušení ústavní právníci. Zvolili jsme cestu společného návrhu, ten má totiž největší smysl a šanci na úspěch. Jakékoliv jiné další návrhy budou vyřešení celé záležitosti jenom zdržovat,“ dodal a uvedl, že podání takové stížnosti avizovali již během legislativního procesu

Reagoval tak na v úterý dopoledne představený návrh Starostů, kteří požadují zrušení zákona o zdanění náhrad církevních restitucí z důvodu narušení principu právního státu obecně, nikoliv pouze s ohledem na církve.

Podle lidovců další návrhy pouze tříští síly. „Chceme síly spojovat, ne tříštit. Postup Starostů a nezávislých nás velmi mrzí. Jinak než zbytečným tříštěním sil však nemůžeme jejich chování zhodnotit,“ uzavřel Výborný.

Předseda lidoveckého klubu Petr Šilar má k úterý pro svůj návrh 38 podpisů od senátorů z ODS, Senátor 21 i ČSSD. K podání mu stačí 17. Svůj návrh připravuje i skupina poslanců v čele s Markem Bendou (ODS).

Zdanění náhrad církevních restitucí schválila v dubnu Sněmovna především hlasy ANO, ČSSD a KSČM, a přehlasovala tak senátorské veto. Zákon začátkem května podepsal i prezident Miloš Zeman. Církve by tak podle zákona měly hradit daň z peněžitých náhrad za majetek nevydaný v restitucích od příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám